Saamhorigheid en gezelligheid in de nieuwe tent van de milieutuin.
Saamhorigheid en gezelligheid in de nieuwe tent van de milieutuin. (Foto: Ger Bus)

Nieuwe tent voor Milieutuin Uitgeest

UITGEEST - Ad Corten richtte in 1978 een volkstuin op met de achterliggende gedachte dat die milieuvriendelijk moest worden. De milieutuin is een collectieve tuin die inmiddels al 42 jaar bestaat.

Er zijn 25 mensen die in ploegen een stuk tuin doen; geen van de 25 tuinders heeft een eigen stukje om op te verbouwen. De saamhorigheid en gezelligheid staat hoog in het vaandel bij de mensen, zo vertelden Ad Corten en Henk Eilert van de milieutuin. De tuin is opgedeeld in namen, bijvoorbeeld 'De Hofstede', vernoemd naar het eerste huis op de weg vanaf de tolweg. Een ander deel van de tuin is 'Bali' genoemd, deze wordt onderhouden door de 95-jarige meneer De Jong.

De tuin was oorspronkelijk vooral gericht op het kweken van biologische groenten voor eigen gebruik. Maar daarnaast probeerden de tuinliefhebbers de laatste jaren steeds meer ruimte te creëren voor de natuur. Omdat het aantal insecten, vogels en andere wilde dieren in Nederland terugloopt, willen zij van de tuin een veilig plekje voor al deze dieren maken. Dat doen ze bijvoorbeeld met een vlindertuin, bijenkorven, schuilplaatsen voor egels en nestkasten voor diverse vogels en vleermuizen.

Zaterdag 1 februari heeft Henk de nieuwe tent op de milieutuin in gebruik genomen. De nieuwe tent wordt gebruikt om te schuilen, koffiepauze te houden en voor een rondvraag over wat er gedaan moet worden. Na de ingebruikname was er natuurlijk tijd voor een drankje en een hapje.

De milieutuin is nog altijd op zoek naar tuinders die willen deelnemen. Als u eens een kijkje wilt komen nemen dan zijn er op zaterdagochtend altijd leden aanwezig die belangstellenden een rondleiding kunnen geven. Ook zijn er dit jaar weer open dagen.

Meer berichten