Foto: Pixabay

Zijn úw gasleidingen veilig?

UITGEEST - Wist u dat als u een eigen woning hebt, u ook verantwoordelijk bent voor de gasleidingen die onder uw huis lopen? Er wordt aangeraden uw gasleidingen te controleren wanneer u voor de komende winter uw CV-ketel laat onderhouden.

Roestprobleem
Gas is zeer ontvlambaar en bij slechte gasleidingen kan dit erg gevaarlijke situaties opleveren. Vroeger werden de leidingen lang niet altijd even veilig aangelegd. Er werd namelijk gebruik gemaakt van grijs gietijzer. Bij veroudering kan dit materiaal mogelijk gaan roesten. Het is moeilijk te voorspellen of een klein plekje uitgroeit tot een grote roestplek. Dit hangt af van de omgeving (vocht) en de manier waarop de leidingen zijn geïnstalleerd. De roestproblemen komen het meeste voor in de kruipruimte en bij de overgang van de kruipruimte naar de verwarmde ruimte.

Verouderde gasleidingen versneld vervangen
De netbeheerders hebben een plan gemaakt om de verouderde gasleidingen versneld te vervangen. Gasleidingen die het hoogste risico vormen op scheurtjes, worden als eerste vervangen. Ook wordt er op het moment dat de straat al open ligt voor andere werkzaamheden, direct gekeken of de gasleidingen kunnen worden vervangen. Stedin heeft voor 2030 alle grijs gietijzeren gasleidingen vervangen, voor Liander is dit voor het jaar 2040. 

Controle gasleidingen
Het is belangrijk om de gasleiding eens in de zoveel tijd te laten controleren. Dit voor uw eigen veiligheid en die van de omgeving. Laat het bijvoorbeeld altijd even meenemen tijdens het jaarlijkse onderhoud van uw CV-ketel. Een erkend installateur kan bekijken welke materialen er in uw huis zijn gebruikt en of deze nog veilig zijn.

Bron: Gemeente Uitgeest.

Meer berichten