Afbeelding
Foto: Pixabay

Stichting IJmondig uit zorgen uitstoot Tata Steel via paginagrote brief Volkskrant

Algemeen

IJMOND - In een paginagrote advertentie in de Volkskrant van vanochtend wordt premier Mark Rutte opgeroepen om IJmonders bij te staan in hun strijd tegen de uitstoot van Tata Steel en Harsco. "De lokale en regionale overheid is niet in staat om ons te beschermen tegen Tata Steel/Harsco, de twee grootste CO2-uitstoters in ons land." De advertentie - die gedrukt is op de achterkant van de krant - is een initiatief van de Stichting IJmondig, onder leiding van de Wijk aan Zeese Ellen Windemuth. Op basis van eerdere uitspraken van de premier, is de stichting ervan overtuigd dat ze bij 'zijne Excellentie de heer Mark Rutte', aan het juiste adres zijn voor hun zorgen, zo meldt mediapartner NHnieuws.

De stichting beschrijft tot in detail welke overlast zij de afgelopen jaren voor hun kiezen hebben gekregen. Niet alleen de vervuilers zelf krijgen er in de open brief van langs, ook het gebrek aan doortastend overheidsbeleid wordt bekritiseerd. De stichting, die overigens deze week is opgericht, beklaagt zich onder meer over het feit dat subsidievoordelen voor de industrie tot gezondheidsschade voor omwonenden leidt. Ook hekelen ze de verstrekte subsidie voor het Hisarna-project, waarvoor op het terrein in Velsen een proefopstelling van een schonere hoogoven is gerealiseerd. Omdat het experiment geen vervolg krijgt in Velsen, maar in India, zal het project de komende tijd bij de Nederlandse divisie niet voor een verlaging van de CO2-uitstoot leiden.

De stichting besluit de brief met een uitnodiging aan de premier om een kop koffie te komen drinken. "Uw inzicht dat 'Nederland onvoldoende leidend is geweest' in zaken rond klimaat en en uw besef van 'het fundamenteel risico van onze manier van leven op dit bolletje', geven ons het vertrouwen dat u de juiste persoon bent die ons kan helpen."

Een interview met, Ellen Windemuth,  woordvoerdster van Stichting IJmondig vindt u via deze link op de site van NHnieuws.

Wethouder Brouwer neemt het kunstwerk in gebruik.
Kunstwerk om te betreden 47 minuten geleden 1
Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 4 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 5 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 6 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 6 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 7 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest gisteren
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
Digitale krant