Het vaccin
Het vaccin Foto: Monique de Jager

Meningokokkenziekte volop in het nieuws

Algemeen

Het onderwerp meningokokkenziekte en de vaccinatie voor bescherming tegen deze ziekte is volop in het nieuws. Maandag 10 september is de landelijke campagne gestart met voorlichting over de vaccinatie, zo meldt de website van gemeente Uitgeest. Zeker nu een leerling van een middelbare school in Castricum vorige week besmet geraakt is met meningokokken en ouders en leerlingen van deze school, maar ook van naburige scholen per brief werden geïnformeerd heerst er onrust. 

Besmetting en risico

De gemeente Uitgeest meldt het volgende: 'Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. In de meeste gevallen word je er niet ziek van. Af en toe dringt de bacterie verder het lichaam binnen en kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Sinds 2015 is er een toename van meningokokkenziekte type W in Nederland, met name onder jonge kinderen en tieners. De kans om Meningokokken W op te lopen is momenteel gelukkig klein. De toename is echter dusdanig dat er nu vaccinatie wordt ingevoerd om een uitbraak te voorkomen.

De belangrijkste groepen om verspreiding van meningokokkenziekte tegen te gaan zijn jonge kinderen en pubers. Met het vaccineren van de kinderen rond de leeftijden van 14 maanden en 14 jaar wordt verwacht een toename in de besmettingen met meningokokken type W te voorkomen. Wanneer de besmettingen onder deze groepen worden teruggedrongen, betekent dit dat ook andere groepen minder risico zullen lopen. Per 1 mei 2018 krijgen alle baby's van 14 maanden een vaccinatie aangeboden die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Tot die tijd was dit alleen een vaccinatie tegen meningokokken type C.'

Naar aanleiding van de situatie in Castricum gaat de GGD Hollands Noord niet extra vaccineren omdat zij het risico op besmetting laag achten. Mensen in de directe omgeving van de jongen hebben ter preventie antibiotica gekregen. De jongen is opgenomen in het ziekenhuis, in verband met de privacy is het niet bekend hoe het met hem gaat. 

Voor vragen kunt u terecht bij de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg, zo adviseert de gemeente. Bellen of e-mailen kan ook.

Tel.: 088-01 00 506 (op werkdagen van 08.30-16.30 uur)

e-mail: rvp@ggdhn.nl.

Voor meer informatie kunt u de website van het RIVM en de GGD raadplegen.