Over kauwen door huisarts Dirk Jan van Wijk
Column Dirk Jan van WijkHeb jij regelmatig last van éénzijdige hoofdpijn, zuurbranden, opgeblazen gevoel, buikklachten, slechte adem of ongewenst dikker worden? Dan zou ik even doorlezen! Het zou maar zo kunnen dat je hieronder een oplossing voor het probleem ontdekt!
Verkeerde brandstof
Een man komt steeds weer terug bij de garage, omdat zijn auto het niet doet. De motor wordt elke keer weer opgelapt, maar dat helpt maar kort. Dan blijkt dat de man steeds diesel tankte in zijn benzineauto! Ook de dokter is een soort garage die regelmatig meemaakt dat mensen steeds weer terugkomen, omdat ze junkfood, geconserveerd eten, suiker en alcohol tot zich nemen. Dat is allemaal 'brandstof' waar ons lichaam niet op gebouwd is. Inmiddels heb ik al zo vaak over voeding geschreven, dat ik verwacht dat de lezers van De Uitgeester allemaal verse en liefst biologische producten eten. Ik wil jullie daarom vandaag laten stilstaan bij een andere verkeerde gewoonte van deze tijd: Te weinig of verkeerd kauwen
Kauwen
Het is de bedoeling van ons lijf en onze spijsvertering dat we ons voedsel uitgebreid kauwen. Dan wordt het goed vermengd met speeksel. Het wordt dan vermalen tot kleine stukjes, die goed zijn voorverteerd. Maar ook komen de smaakstoffen optimaal vrij en proeven we beter wat we eten. We genieten ook langer van de maaltijd, waarmee we de producenten (van boer tot kok) meer eer bewijzen. En (veel) speeksel werkt bacteriedodend, waardoor tandbederf en slechte adem worden voorkomen.
Hap-slik-weg
Maar tegenwoordig eten we pasta en voorverpakt voedsel dat in 2 happen weg is. Of we vermalen ons voedsel tot soep, moes of sap. Dat gaat lekker snel naar binnen, dat wel. Maar je proeft minder. Je gaat uit je mond ruiken. Je raakt minder snel verzadigd, dus eet je meer, dus word je dikker. Het eten verteert slechter, waardoor de rest van je darmstelsel gaat protesteren. Je slikt meer lucht in, wat maagklachten, boeren, winden en zuurbranden tot gevolg heeft. Middeltjes tegen dat maagzuur zorgen er vervolgens weer voor dat het eten nóg slechter verteert!
20 tot 30 keer
Eet daarom voedsel waar je op moet kauwen. Eet bijvoorbeeld fruit als fruit (liefst in de schil) en niet als sap. En kauw eens 20 keer op een hap (brood en vlees 30 keer), voordat je hem doorslikt. Want 20 keer is normaal. Zo voelt het voor ons echter al lang niet meer. Probeer het eens en proef wat je eet! En merk op dat je met veel kleinere hoeveelheden toekunt! En dat je vervolgens minder buikpijn hebt!
En tot slot:
Veel mensen hebben de gewoonte om vooral met één kant te kauwen. Dat veroorzaakt vaak kaakpijn en hoofdpijn aan de andere kant. Verdeel het malen van het eten daarom over beide zijden van de mond! Eet smakelijk!