Joren Romijn (keeper) tijdens het EK Hockey in Spanje
Joren Romijn (keeper) tijdens het EK Hockey in Spanje Foto: Aangeleverd

Joren Romijn Europees kampioen Hockey met Jong Oranje!

Sport Uitgeest

UITGEEST/VALENCIA - De 20-jarige Uitgeester Joren Romijn, keeper van het Jong Oranje hockeyteam, is afgelopen zomer met zijn team Europees kampioen geworden in Valencia. Na shoot-outs werd België in de finale verslagen.

Joren: "nadat we vorig jaar op het WK in India teleurstellend 7e waren geworden, hebben we nu sportief revanche genomen door o.a. Duitsland en Belgie te verslaan, waar in India nog van werd verloren. India was wel een prachtige ervaring. We zijn hier, in december 2016, drie weken geweest. Als je ziet hoe populair hockey daar is! Er werd gespeeld in een stadion waar 14.000 toeschouwers in kunnen, die er ook regelmatig waren!"

Begin

Joren is bij MHCU in Uitgeest begonnen, waar hij veldspeler was. Na zijn overstap naar hockeyclub Castricum belandde hij bij toeval in het doel, waar zijn talent snel opviel. Hierna is hij naar hoofdklasser Hurley verkast. Daar is hij, vanaf zijn vijftiende jaar, geselecteerd voor de jeugdteams van Oranje. Op dit moment speelt Joren bij overgangsklasser Qui Vive in Uithoorn.

Joren vertelt verder: "Ik heb de keuze gemaakt om mijn studie ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) in een lager tempo te doen, dat wordt toegestaan als blijkt dat je voldoende voortgang houdt in je opleiding. Door soms wel tot acht keer per week te trainen en regelmatige training stages ontkom je hier niet aan. Je bent toch wel 20 à 30 uren per week met hockey bezig, inclusief reizen en besprekingen. De trip van drie weken naar het WK in India, was ook buiten de schoolvakanties. Mijn ouders hebben me gelukkig altijd vrij gelaten in mijn keuze voor de combinatie topsport en studie."

Verandering

"Dit jaar wordt mijn interland carrière (tijdelijk?) beëindigd omdat ik in december 21 jaar word en dan te oud voor Jong Oranje ben. Een oproep voor de heren Oranje selectie zit er nog niet in omdat ik nu een klasse lager speel bij overgangsklasser Qui Vive. Dit is een bewuste keuze om meer aan spelen toe te komen. Bij Hurley was de concurrentie groot en omdat er maar één op doel kan staan, heb ik gekozen voor Qui Vive, waar ik wel een basisplaats heb. Mijn doel is om volgend jaar weer in de Hoofdklasse te spelen. Door deze veranderingen kan ik dit jaar ook wat tempo maken in mijn studie. Ik moest vorig jaar op school telkens aanschuiven bij verschillende klassen, dat was verre van optimaal (waardoor ik mij soms best ontheemd voelde). Dat is nu anders: ik zit nu in een leuke, vaste klas."

Combinatie topsport en studie

Joren vindt het soms wel lastig dat hij door de intensieve sport/studie combinatie weinig op vakantie en uit kan gaan. De trainingstages zijn namelijk ook niet echt vakantie. Joren: "Hoewel we op een stage in Zuid Afrika wel een aantal leuke trips (Table Mountain en Robbeneiland) tussendoor hebben gedaan. Het geld daarvoor hebben we wel zelf als team creatief bijeen moeten brengen door middel van sponsorwerving en veilingen, wat ook weer een leerzame en leuke ervaring is!"

Over de toekomst is Joren duidelijk: "Ik kijk niet te ver vooruit. Mijn focus ligt nu op hockey en mijn studie op de ALO. Ik geef dit jaar ook training aan de hockeyjeugd en dames 1 van Qui Vive. Wellicht kan ik, als ik over een paar jaar mijn opleiding heb afgerond, tophockey combineren met een parttime docentschap op een middelbare school."

Door: Kees Deken

Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 1 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 19 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 22 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 22 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten gisteren
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart gisteren 1
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
Digitale krant