Afbeelding
Foto: aangeleverd

Thuisbij - het dagboek van Jan

Column Jan Baaij

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij dagbesteding Thuisbij.

Welk ras was mij niet duidelijk, maar hij of zij had wel van die hondstrouwe ogen, waar je niet ongeaaid omheen kon.

Woensdag 28 juni 2017

Bij het binnenkomen bij Thuisbij deze morgen maakten we kennis met Anca, ze is de nieuwe vrijwilligster voor de woensdag. Ze mag dan nieuw voor ons zijn, ze weet wel van aanpakken tijdens het reilen en zeilen in ons Thuisbij-pand. Verder viel de ochtend alleen op door de aanwezigheid van hulpkok Frans. Hij liet zijn handen driftig wapperen. Hij had zelf zijn eigen recept van stamppot rauwe andijvie op het menu gezet en ik kan u met een gerust hart verzekeren dat zijn recept meer dan lekker smaakte. Geen wonder als ik u vertel wat er allemaal in die stamppot ging, en wat het allemaal zo lekker maakte.

Op de eerste plaats de rauwe, kleingesneden andijvie. En de kleine stukjes uitgebakken spek. En de kleine stukjes zure augurken, die het geheel zo lekker fris deden smaken. En een klein gesneden appel, ook zo lekker fris. Wat er verder in de andijviestamppot ging weet ik ook niet meer, maar smakelijk was het wel. Ik vermoedde nog wat lekkers dat het geheel erg smeuïg maakte. We kregen vla toe, in drie smaken, heerlijk. Het was weer echt Thuisbij-op-z'n-breedst.

Wat ook lekker was, waren de twee soorten taart van José. Zij leverde dus het eigen gebakken gebak en dat smaakte bij de koffie. Helemaal nieuw was het door haar zelf aangeheven felicitatielied. "Lang zal zij leven", klonk het luidkeels door onze versierde koffiekamer. Wij signeerden allemaal de felicitatiekaart. Die kaart was zo leuk dat de tranen José spontaan uit de ogen welden.

Na afloop van de middag was er ijs van Dolf, de enige echte Uitgeester ijscoman. Ik kan u allemaal verzekeren dat het een echt portie was. We hadden van Geesterheem een bonnetje voor het ijs gekregen. Dat moest je inleveren, dan kreeg je een verrukkelijk ijsje in de persoonlijk gewenste smaak. Dat smaakte van 'mmmm'. Van ons mocht de ijscoman nog wel een keertje langskomen. Maar dan op zo'n zomers warme dag. Heerlijk. Zalig. Ik heb het ijsje in de hal in ontvangst genomen en op mijn kamer opgelebberd.

Wij kregen ook nog bezoek, in de gang van ons eigenste Geesterheem. Het blafte, het had vier pootjes en het kon je op zijn allerliefst aankijken, terwijl het nog een keertje extra blafte. Volgens kenners was het een echt ras. Welk ras was mij niet duidelijk, maar hij of zij had wel van die hondstrouwe ogen, waar je niet ongeaaid omheen kon.

Lees alle dagboekverslagen op www.thuisbij.eu/dagboek-van-jan.

Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 58 minuten geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 18 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 21 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 21 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 23 uur geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 23 uur geleden 1
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
Digitale krant