Een overvolle zaal in het gemeentehuis
Een overvolle zaal in het gemeentehuis Ruben Noom

Geen andere locatie dan de ijsbaan?

Politiek Uitgeest

UITGEEST - Er is bij de herinrichting van het centrumgebied geen andere locatie mogelijk voor de Brede School dan een deel van de ijsbaan. Dat waren de woorden van wethouder Tromp (Sociaal Domein, D66) tijdens de massaal bezochte vergadering van de commissie Grondgebiedzaken van gemeente Uitgeest op dinsdag 15 november.

Tijdens de avond, waarbij een recordaantal van elf burgers gebruik maakte van hun spreekrecht, gaf de heer Tromp antwoord op de vraag waarom het college de ijsbaan op het oog heeft als locatie voor de Brede School. "De ijsbaan wordt als heilige grond gezien. Daar kom je niet aan, heb ik velen horen zeggen. Waarom dan toch deze keuze? Simpel gezegd; het is de enige mogelijke locatie. Andere locaties vielen af. Als bijvoorbeeld op de locatie van de bibliotheek gebouwd zou gaan worden, zouden we de hoogte in moeten en dat is onwenselijk. Ook heeft het college naar de omgeving van de Paltrok gekeken, maar daar is te weinig ruimte." Tromp benadrukte dat het om bebouwing van een derde van de ijsbaan zou gaan. "Er blijft een groene ruimte behouden voor sport en spel, kermis en andere activiteiten.

Belazerd

Een aantal partijen, met PU voorop, plaatste grote vraagtekens bij de woorden van wethouder Tromp. De heer van Son (PU): "Tot eind 2015 was ik verantwoordelijk wethouder en er zou geen bebouwing komen van de ijsbaan, en er zou een school open blijven in De Koog tot 2030. Dit wordt nu zo aan de kant geschoven. Wij voelen ons belazerd! Er is geen andere keus mogelijk: het is de ijsbaan, of niet. We hebben nooit over het bebouwen van de ijsbaan gesproken en een dag of tien voor deze vergadering komt dit opeens uit de lucht vallen. En wij moeten u op uw blauwe ogen geloven dat er geen andere locatie mogelijk is? Wij vinden dat alle mogelijkheden uitgezocht moeten worden en wij willen hier geen onomkeerbare beslissing over nemen."

Doodzonde

Ook de UVP was niet te spreken over het voorstel.  Mevrouw Krom (UVP): "Een Brede School prima, maar niet op de ijsbaan, dat is doodzonde. Is het niet mogelijk om een schoolgebouw vergelijkbaar met De Kornak te realiseren op de plek van sporthal de Meet?" De heer Weijers (Uitgeest Lokaal) wees op het terrein van de huttenweek als potentiële nieuwe locatie voor de ijsbaan. "Hoe mooi zou het zijn om tussen de molens de Kat en de Dog in een winters landschap te kunnen schaatsen?" Wethouder Tromp antwoordde dat een school op de plaats van de Meet niet zou passen. "Die ruimte hebben we daar niet, omdat de apotheek ook niet weg wil. Het alternatief van Uitgeest Lokaal zullen we wel meenemen."

Kansen

De heer Oud (D66) vond dat de stem de voorstanders te weinig werd gehoord. "Wij begrijpen de weerstand echt, en het is ook geen gemakkelijke keus. Maar verandering stuit altijd op weerstand. En op de negatieve sentimenten kunnen we geen toekomst bouwen. Het wordt echt mooier dan het nu is. Wij willen graag het centrumgebied verbeteren. Wij willen vooruit." De heer Rodenburg (CDA) sloot zich daarbij aan. "Ook wij vinden dit lastig, maar we moeten aan de toekomst denken. Deze school geeft mooie kansen voor de toekomstige generaties kinderen in Uitgeest. Er ligt momenteel geen ijs op de ijsbaan, maar emotie. We snappen dat dit heilige grond is, maar laat de doden de levenden niet begraven. Uitgeest moet vooruit." Met acht stemmen voor en zes tegen werd besloten het voorstel voor te leggen aan de raad. 

Met acht stemmen voor en zes tegen werd besloten het voorstel voor te leggen aan de raad. Op 8 december zal de raad beslissen.

Door: Lucia Rodenburg

Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 12 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 15 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 15 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 17 uur geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 17 uur geleden 1
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Digitale krant