Afbeelding

Tranen van geluk op EK rolstoelhandbal

Sport Uitgeest

UITGEEST - ,,Onze vraag was: kunnen we ons meten aan het niveau van de andere teams. Daarom gingen we onbevangen naar Oostenrijk. Als je dan vervolgens het EK rolstoelhandbal wint, dan is dat fantastisch. Tranen van geluk, iedereen vloog elkaar om de nek na het fluitsignaal van de finalewedstrijd tegen Portugal'', vertelt rolstoelhandbalspeler Frank Hooning uit Uitgeest.

Rolstoelhandballers van CSV beste van Europa

Frank functioneert in het dagelijks leven grotendeels zonder rolstoel, maar tijdens het sporten kan hij niet zonder. ,,En dat is helemaal niet erg, want dankzij de rolstoel ben ik nu een van de beste rolstoelhandballers van Europa'', grapt hij na thuiskomst uit Sankt Pölten in Oostenrijk. De sporter werd eind 2013 overvallen door de aandoening ADEM. Dit veroorzaakt een uitval in het centrale zenuwstelsel waardoor Frank zijn benen niet voor honderd procent kan aansturen.

De sporter speelt sinds zijn revalidatieperiode in Heliomare in het team en geeft demonstratiewedstrijden in het hele land. Dat gebeurt onder leiding van speler en trainer Bart Neeft van Sportservice Kennemerland en met steun van het Nederlands handbal verbond NHV. Initiatiefneemster van deze promotiewedstrijden was de Castricumse Ada Stam, voorheen handbalkeepster bij handbalvereniging CSV. ,,Omdat ik voorheen honkbal speelde, kon ik een aardig balletje gooien, ik was meteen enthousiast om door te gaan met deze sport", vertelt Frank.

Oranjegevoel

Uiteindelijk schreef het team zich in voor het EK dat na 2008 voor de tweede keer wordt georganiseerd. ,,Toen wij het groene licht kregen voor deelname, voelde dit wat onwerkelijk. Pas toen wij ons oranje trainingspak en speelshirts aantrokken, ontvlamde bij ons het Oranjegevoel. Een magisch moment. Daarna gingen we er helemaal voor. De sport beheerste de afgelopen maanden ons leven: we stonden soms wel vier keer per week op het veld tijdens trainingen in sporthal De Bloemen in Castricum, sporthal Waterrijk in Beverwijk en tijdens demonstratiewedstrijden."

Frank noemt het evenement in alle opzichten geslaagd. ,,We wonnen alle wedstrijden van de nationale rolstoelhandbalteams van Noorwegen, Zweden en Portugal. Daarbij pasten wij constant ons spel aan op de tactiek van onze tegenspelers. Dat werkte goed. Verder stonden we er als een hecht team, we haalden alles uit de kast wat erin zat. Verder benoemde de organisatie twee teamleden tot een van de zes beste spelers van het weekend. Dat was nog eens extra leuk.''

De Uitgeester is eveneens zeer te spreken over de mentaliteit van de sporters. ,,De sfeer was gemoedelijk en gezellig, zonder rivaliteit en afgunst. De rolstoelhandballers weten van elkaar dat het moeilijk is om zover te komen. Anders dan bij valide sporten is men meer begripvol naar elkaar toe." Frank noemt zijn sport geweldig. ,,Dit is een tactische sport, waarbij je je rolstoel razendsnel en behendig tussen de andere spelers kunt manoeuvreren. Fantastisch."

Wat de toekomst breng? Het rolstoelhandbalteam wil zich plaatsen voor het EK in december 2016 in Zweden. ,,We gaan er vol voor.''

Bron: NHD, Evert Visser.

Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 11 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 14 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 14 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 16 uur geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 16 uur geleden 1
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Digitale krant