Tineke Jonkman, creatief brein, oprichtster en eigenares van Theater Poppekus in het hol van de leeuw van haar 'poppenatelier' thuis in Uitgeest.
Tineke Jonkman, creatief brein, oprichtster en eigenares van Theater Poppekus in het hol van de leeuw van haar 'poppenatelier' thuis in Uitgeest. Foto: Pauline Rote

Theater Poppekus brengt magie voor jong en oud

Algemeen

UITGEEST - Ze staat altijd ‘aan’, ziet kansen en ideeën en anders creëert ze die. Tineke Jonkman is het brein en ook het hart van Theater Poppekus; haar bedrijf en geesteskind bestaat volgend jaar alweer 10 jaar.

Ze merkte dat haar werk haar toch niet de voldoening gaf die ze zocht.
Toen ze samen met haar zusje tijdens hun vakantie in een hotel in Oostenrijk een geïmproviseerde poppenkastvoorstelling gaf, wist ze waarom: hier kon ze haar ei in kwijt!
“Ik ben altijd al dol op kinderen geweest, ze zijn zo open en onbevooroordeeld” zegt Tineke, “die blije snoetjes tijdens een voorstelling, daar doe ik het voor, dat geeft me zoveel voldoening!”
Eenmaal terug van vakantie is zij toen samen met haar zusje en een vriendin een bedrijf gestart dat kinderfeestjes organiseerde waarin creatief geknutseld werd. “In de pauzes tijdens het drogen van de knutselwerkjes speelden we dan een poppenkastvoorstelling.”

Plastic soep
Hoewel dit bedrijf geen stand heeft gehouden werden mooie ideeën geboren. Als vrijwilliger bij Stichting Samen Spelen deed ze rollenspellen en speelde ze poppenkast voor kinderen in het ziekenhuis. Dit was mede aanleiding tot de geboorte van Theater Poppekus in 2014. Met behulp van twee vriendinnen verzorgde zij onder andere op scholen en bij De Hoep in Castricum een poppentheater met een educatief karakter. De thema’s duurzaamheid en natuur spelen een belangrijke rol in de voorstellingen, net zoals het thema ‘plastic soep’. Hierin komt op educatieve manier de plastic vervuiling van onze planeet aan de orde. “Je kunt niet jong genoeg op een speelse wijze beginnen met dit besef. Mijn wens is om meer theater met dit onderwerp te spelen op scholen om ook de iets grotere kinderen meer bewust te maken van dit thema”, zegt Tineke.

Over de bloemetjes en de bijtjes en het insectenhotel
In de Hoeptuin zijn ze ook gestart met het geven van educatieve wandelingen. Ook deze hebben een voorlichtend karakter waarbij met een zestal minitheatertjes informatie wordt gegeven over de natuur en haar bewoners. Zo is er een insectenhotel met bijen, wordt de eekhoorn uitgelicht en op een luchtige en leerzame manier aandacht besteed aan teken.

In 2018 werd Poppekus door het Leeslokaal Uitgeest gevraagd een voorleestheater te organiseren om meer kinderen naar de bibliotheek te krijgen. Dit bleek een gouden greep te zijn. Wat in eerste instantie begon met het voorlezen van een boek met een paar poppen is nu uitgegroeid tot een professionele activiteit. Kinderdagverblijven en bibliotheken zijn inmiddels vaste klant van het Voorleestheater Poppekus, zodat ze zelfs meerdere keren per week optreden, van Texel en Den Helder tot aan Katwijk en Urk. Ook zijn ze regelmatig te vinden op festivals en nog steeds maandelijks bij het LeesLokaal.

Poppen en boeken komen tot leven
De uitbundige en aansprekende handpoppen komen tot leven wanneer Tineke en een van de vier medespeelsters, Marjan, ze de mooiste verhalen laten vertellen over boeken die ze zelf overal vinden, van kringloop tot rommelmarkt en ook vanaf de grote zolder bij Tineke thuis waar zich de schatkamer vol poppen, attributen, boeken en de naaimachine bevindt. De poppen worden gekocht en zo nodig aangepast; decors, muziek, aankleding en elk klein detail wordt met liefde en aandacht zelf gemaakt en bedacht.
Elke maand weer spelen ze een nieuw boek zodat elke voorstelling fris, vers en vernieuwend is.
Inmiddels hebben ze zelfs trouwe jonge fans die daardoor steeds weer verrast worden.
Maar ook de ouderen worden niet vergeten, ‘Het geheim van Janna’s koffie’ is een herkenbaar poppentheaterstuk dat gespeeld wordt in verzorgingshuizen.

De aanvragen nemen nog steeds toe. Wanneer ik Tineke vraag naar het geheim van het succes van Poppekus antwoordt ze: “Dat je in de tijd van de digitale wereld jong en oud kunt meenemen in de magische wereld van theater. Het is een beleving, héél wat anders dan een filmpje op de iPad of computer! En dat het publiek dan niet eens meer doorheeft dat wij achter de poppen staan, dáár doe je het voor!”

Tekst: Pauline Rote

V.l.n.r. Wil Feenstra, Sigrid Wijsman en Marjolein Appelman op de VIP-locatie naast Leeslokaal.
Zomers vrijwilligerswerk 20 uur geleden
Elektrische apparaten niet verkocht? Breng deze naar een Wecycle inleverpunt in de buurt.
Geef apparaten een tweede kans na de vrijmarkt op Koningsdag 27 apr, 16:00 1
Elle van Rijn.
Dingen waar we liever van wegkijken 27 apr, 12:00
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 27 apr, 10:00
De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 26 apr, 13:00 11
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 26 apr, 12:05 38
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 26 apr, 09:00
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 25 apr, 15:00
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Digitale krant