Annelies Hopman stelt zich voor.
Annelies Hopman stelt zich voor. Foto: aangeleverd

Annelies Hopman nieuwe voorzitter Lees Lokaal

Algemeen

UITGEEST - Als doorgewinterde vrijwilligster op landelijk niveau besloot gemeentejurist Annelies Hopman het na zes jaar dichter bij huis te zoeken. Naast vrijwilligersfuncties bij Meet & Eat en De Zwaan Cultureel richt zij haar pijlen nu op Lees Lokaal, waar zij zich sinds begin dit jaar voorzitter van mag noemen. 

Annelies leest graag: boeken die zij nooit zal vergeten zijn ‘Liefde in tijden van cholera’ van Gabriël García Márquez, waarin mensen elkaar door moeilijke tijden slepen en ‘De avonden’, een boek dat zij alleen al kan lezen door het mooie taalgebruik van auteur Gerard Reve. Een echte parel vindt ze de trilogie ‘1q84’ van de Japanse schrijver Haruki Murakami. “Toen ik werkte begon ik er niet aan want ik was bang dat ik er nooit meer vanaf zou komen, totdat ik de trilogie tegenkwam in Lees Lokaal. Gisteren heb ik de laatste bladzijde gelezen”, glimlacht ze.

De literaire schat van Uitgeest
In de zomer van 2020 verhuisde het Lees Lokaal naar de hal van het gemeentehuis in Uitgeest. Het is nu nog even zoeken achter welke deur zich de literaire schat van Uitgeest bevindt maar daar komt verandering in: “De muur achter de koffietafel in de hal wordt straks een glazen wand zodat iedereen vanuit de hal het Lees Lokaal in kijkt”, vertelt Annelies enthousiast. Iedereen kan dan de mooie collectie boeken zien die Lees Lokaal heeft.

Ook is net bekend geworden dat de gemeente een budget beschikbaar heeft om de leesachterstanden die zijn ontstaan op scholen weg te werken. Lees Lokaal is gevraagd om daar een bijdrage aan te leveren. Annelies en de vrijwilligers van de scholengroep, ook wel School Lokaal genoemd, zijn heel blij met deze ontwikkeling. Ook blijkt hieruit dat de samenwerking tussen de scholen en Lees Lokaal wordt gewaardeerd. Het bericht is vers van de pers, hoe het budget besteed gaat worden moet nog worden ingevuld samen met de leescoördinatoren van de basisscholen.

Lees Lokaal is er voor ons allemaal
Een onderdeel van Lees Lokaal is het Taal Lokaal. Vrijwilligers begeleiden nieuwkomers om hun kennis van het Nederlands te vergroten. Tijdens het interview wordt het lopende jaar afgesloten met een groep nieuwkomers en de vrijwilligers onder het genot van een kop koffie en heerlijke hapjes uit het vaderland van deze nieuwe Uitgeesters. In de kinderhoek zoeken enkele enthousiaste kinderen een boek uit, ze vragen wanneer theater Poppekus weer ten tonele verschijnt, een poppenkastspel waarin een boek tot leven wordt gebracht. Volwassen leesliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de stelling waarin alle boeken van de genomineerden van de Librisprijs worden tentoongesteld maar ook alle klassiekers zijn te bemachtigen, zolang je zelf maar een boek bij je hebt om te ruilen.

De ontmoetingsplek van Uitgeest
Annelies, die na haar pensioen aan de slag ging bij de Sesam Academie, waar zij vrijwilligersorganisaties advies gaf hoe zij succesvol konden worden door goed om te gaan met budgetteringen, rechtspersonen en financiën, is blij dat zij gekozen heeft om haar vaardigheden in te zetten in eigen dorp. “De balie is als het ware de ontmoetingsplek van Uitgeest. Natuurlijk zou ik daar ook willen zitten maar het is zo’n populaire vrijwilligersfunctie dat dit niet nodig is. Toch zal je mij vaak tegenkomen in Lees Lokaal, om mensen te ontmoeten maar ook op het moment dat ik mijn uitpuilende boekenkast hier leeg”, aldus de nieuwe voorzitter van Lees Lokaal.

Lees Lokaal is op zoek naar een secretaris voor het bestuur. Het takenpakket bestaat o.a. uit het maken van de agenda’s en notulen van de vergaderingen en het meedenken over hoe nog meer Uitgeesters Lees Lokaal weten te vinden. Interesse of meer informatie? Mail naar info@leeslokaal-uitgeest.nl

V.l.n.r. Wil Feenstra, Sigrid Wijsman en Marjolein Appelman op de VIP-locatie naast Leeslokaal.
Zomers vrijwilligerswerk 20 uur geleden
Elektrische apparaten niet verkocht? Breng deze naar een Wecycle inleverpunt in de buurt.
Geef apparaten een tweede kans na de vrijmarkt op Koningsdag 27 apr, 16:00 1
Elle van Rijn.
Dingen waar we liever van wegkijken 27 apr, 12:00
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 27 apr, 10:00
De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 26 apr, 13:00 11
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 26 apr, 12:05 38
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 26 apr, 09:00
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 25 apr, 15:00
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Digitale krant