Foto: Facebookpagina Gemeente Heemskerk

Nep-loverboys op kermis Heemskerk

HEEMSKERK- "Hé schatje, mag ik je telefoonnummer en ga je mee naar een gezellig feest?" Met ongeveer deze woorden spraken vrijdag 6 september twee nep-loverboys 35 meisjes aan op de kermis in de leeftijd van 13 tot 19 jaar. Vijftien meisjes gaven hun telefoonnummer af en gingen in op de uitnodiging om later die avond nog naar een feest bij de nep-loverboys thuis te gaan. Twintig meiden zeiden nee.

Waarschuwingsactie

De actie Fakeboys is een initiatief van de gemeente Heemskerk en bedoeld om meisjes te waarschuwen voor loverboys. En om hen bewust en weerbaar te maken. Zodat zij in een soortgelijke situatie weten wat ze (niet) moeten doen. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Heemskerk, Sociaal Team Heemskerk, Welschap Jongerenwerk, de politie en de Connectie Coach, gecoördineerd door het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Holland Noord.

Lastig om nee te zeggen

 "43% van de meiden gaven hun telefoonnummer en gingen in op het voorstel van de nep-loverboys om mee te gaan," vertelt de adviseur openbare orde en veiligheid van de gemeente Heemskerk. Helaas was er een meisje van 13 dat al eerder met loverboy-problematiek te maken had gehad. De acteurs vonden dat meer meisjes nee zeiden dan in andere gemeenten, waar zij dit project ook hebben gedaan. Toch blijft het schrikken. In het direct volgende gesprek met het Sociaal Team bleek dat de actie veel indruk heeft gemaakt bij de meisjes. Ze gaven aan niet bewust te zijn van de gevaren en vonden het een goede actie. "Het is belangrijk om te benoemen dat 57% van de meiden wel weerstand heeft kunnen bieden aan de acteurs. Hier hebben zij complimenten voor ontvangen."

Leed voorkomen

De actie laat de kwetsbaarheid van jonge meiden zien, en hoe belangrijk het is dat zij weerbaar zijn. Burgemeester Mieke Baltus: "Een 100% score deze actie, omdat we alle 35 meisjes een belangrijke boodschap mee hebben gegeven. In Nederland zijn bijna 3.000 jonge vrouwen jaarlijks het slachtoffer van seksuele uitbuiting. Hoewel in Heemskerk nagenoeg geen meldingen zijn, betekent dat niet dat het probleem hier nog niet speelt. We vinden het belangrijk om preventief te sturen en waar mogelijk te signaleren. Het is van het grootste belang dat kwetsbare jongeren niet in het criminele circuit terechtkomen, waaronder mensenhandel en prostitutie. Het leed is niet te overzien voor de jongeren zelf, hun ouders en de samenleving."

Informatieavond loverboys op dinsdag 8 oktober

Voor jongeren, hun ouders en andere geïnteresseerden wordt door Socius en Welschap een informatieavond georganiseerd over loverboys. Iedereen is welkom op dinsdag 8 oktober 2019 van 19:00 tot 20:30 in Jongerencentrum Inside 54 aan het Schutterskwartier 52. De onderwerpen die aan bod komen zijn: de Fakeboys-actie, wat zijn loverboys en hoe zijn ze te herkennen? Socius en Welschap leggen uit hoe zij kunnen ondersteunen met trainingen, hulp en voorlichting. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Gemeente Heemskerk

Meer berichten