Hotel Van der Valk in Akersloot.
Hotel Van der Valk in Akersloot. Foto: Anita Webbe

Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot

Nieuws

REGIO - Verder dan een korte mededeling in het Witte Blaadje aan de inwoners van Akersloot kwam het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) niet. Op donderdag 14 maart werd duidelijk dat het Van der Valk Hotel in Akersloot sinds vrijdag 15 maart 80 statushouders opvangt. Een deel arriveerde gelijk, en uiteindelijk moeten er 24 in de gemeente Castricum gaan wonen.

Onze verslaggever ging poolshoogte nemen in het Van der Valk Hotel en werd hartelijk ontvangen door de medewerkers: “Wij willen open en transparant zijn hierover”, aldus een woordvoerder van Hotel Akersloot. In en om het hotel was geen spoor te bekennen van de nieuwe bewoners. Dat zou kunnen, omdat ze volgens Hotel Akersloot een eigen ingang hebben en eten en slapen in een apart gedeelte. Ook hebben ze eigen kamerpassen waarmee ze geen gebruik kunnen maken van de faciliteiten van het hotel zoals het zwembad, de spa en de fitnessruimte. Het aparte gedeelte wordt beveiligd door medewerkers van het COA.

“Verder hebben wij overigens geen invloed op hun dagindeling: belangrijk om te weten is dat het statushouders zijn, zij mogen overdag gewoon werken”, aldus de woordvoerder van het hotel. Het hotel merkt tot op heden nog niets van vragen hierover met betrekking tot toekomstige reserveringen. Alles wat er normaal gebeurt in het hotel gaat gewoon door en je hoeft tijdens een romantisch samenzijn in de bruidssuite niet bang te zijn voor etensgeuren uit de kamer naast je: de nieuwe bewoners mogen niet koken en krijgen drie keer per dag een maaltijd van het COA.

Een taak van de gemeente
Het populaire hotel werd onlangs benaderd door het COA en vanaf toen ging alles heel snel. Ze kozen voor 80 statushouders verdeeld over 40 kamers omdat zij zo een apart gedeelte van het hotel kunnen faciliteren en dit aantal dus beheersbaar is. De statushouders logeren tot in ieder geval 1 juni in hun tijdelijke verblijf. “Alles ging heel snel, maar dit is niet de voornaamste reden dat wij de inwoners van omliggende plaatsen niet hebben geïnformeerd. Dat is namelijk niet onze verantwoording, het zou een taak van de gemeente moeten zijn.”

“Dit zou zeker onze taak moeten zijn, maar dan had de gemeente het wel moeten weten”, aldus een woordvoerder van gemeente Castricum. “Morgen is het zover”, stond er in een brief van het COA aan de gemeente die compleet verrast werd door de komst van de statushouders. “Vanuit economisch perspectief vinden wij het onwenselijk om hotelkamers op te geven”, aldus de reactie van wethouder Roel Beems. Inmiddels zijn er schriftelijk raadsvragen gesteld waarin Forza benadrukt dat noch de burgemeester, noch de gemeenteraad heeft ingestemd met plaatsing. Ook vragen zij of het bestemmingsplan gehandhaafd kan worden en wie er straks opdraait voor de kosten na afloop van de tijdelijke woonvoorziening. Mona Keijzer van BBB stelde onlangs zelfs Kamervragen over het proces met als voorbeeld het omzeilen van de gemeenteraad in Castricum.

Verdeelde reacties
Bij de plaatselijke supermarkt hebben de medewerkers de nieuwe bewoners van Akersloot nog niet gezien. Klanten wilden wel reageren: “Laat ze de statushouders lekker in Castricum zelf opvangen: Akersloot lijkt wel het afvoerputje van de gemeente.” Een andere inwoner vindt de informatievoorziening maar ‘karig’: “Uit welke landen komen de vluchtelingen eigenlijk en wat zijn daar de normen en waarden, kunnen ze zich aanpassen?” Nog een andere inwoner blijft er nuchter onder: “Wat moet dat moet”, maar vult aan dat het beter zou zijn dat eigen woningzoekenden voor zouden gaan. “Mijn vrijdagmiddagborrel in de gezellige hotelbar ga ik er in ieder geval niet voor laten”, glimlacht hij.

NB Het COA wilde geen informatie verstrekken n.a.v. het artikel.

De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 18 uur geleden 11
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 19 uur geleden 33
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 22 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 25 apr, 15:00
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Digitale krant