Vredespaal onthuld bij het Tolpad

Nieuws

HEEMSKERK/UITGEEST - video Op de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie is donderdag 21 maart jl. op verzoek van Vrouwen voor Vrede IJmond, een vredespaal onthuld door loco-burgemeester Aad Schoorl bij het Tolpad in Heemskerk.

De onthulling vond plaats rond 10.30 uur aan het begin van het Tolpad tussen Heemskerk en Uitgeest, ter hoogte van de Rosa Manussingel. Uitgeester Herman Rasch, maker van de vredespaal, legt uit over het ontstaan en de achtergrond van vredespalen.
De onthulling werd muzikaal omlijst door Piet Eikel en zijn ‘band’ en het voordragen van een gedicht. Ook werd er een moment stilte gehouden om de slachtoffers van de huidige oorlogen te gedenken.

Vredespalen met een missie
Vrouwen voor Vrede IJmond, aangesloten bij het landelijk platform Vrouwen voor duurzame Vrede, vragen sinds 1982 op diverse manieren aandacht voor vrede en ontwapening.
In 2008 zijn de burgemeesters in de IJmond op hun verzoek aangesloten bij ‘Mayors for Peace’.
“Op dit moment is de roep om vrede meer dan ooit nodig,” vertelt Ria Pouw. “Deze vredespaal met de boodschap ‘Moge er vrede zijn op aarde’, is bedoel om stil te staan bij vrede en een rechtvaardige wereld. In de IJmond staan meer van dit soort palen, zoals op het Stratingplantsoen in Velsen Noord, in Wijk aan Zee bij Banjaert en in bij de Dorregeester molen in Uitgeest. Ook dit is een mooie plek voor de Vredespaal, zo op de grens tussen Heemskerk en Uitgeest. Hopelijk krijgt iedereen die Heemskerk inkomt en uitgaat op deze manier een positieve vredesboodschap mee”.

Herman Rasch, de maker van de Vredespaal, hoopt dit ook. “Er staan enkele honderdduizenden Vredespalen verspreid over de hele wereld op prominente plekken; kerken en kathedralen, bij regeringsgebouwen, de Verenigde Naties en op stille plekken zoals hier. Er mogen er nog veel meer bijkomen. Hopelijk lezen veel mensen deze boodschap. Laten we ons bewust zijn dat vrede op aarde belangrijk is. Alle volken moeten een worden, laat dit een begin zijn”.

Rosa Manus
Rosa Manus was een Nederlandse feministe en pacifiste die zich actief inzette voor vrede en ontwapening tijdens het interbellum. Ze overhandigde in 1932 meer dan 9 miljoen handtekeningen aan de voorzitter van de Volkenbond tijdens de ontwapeningsconferentie in Genève. Haar inzet voor de vredesbeweging was significant en symbolisch verbonden met het plaatsen van vredespalen, een traditie die begon in Japan en wereldwijd verspreid werd. De Rosa Manussingel, genoemd naar haar, is symbolisch verbonden met het Tolpad, mogelijk als herinnering aan haar bijdrage aan vrede en ontwapening. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Manus slachtoffer van het opkomende fascisme. Ze werd gearresteerd door de Gestapo en vermoedelijk omgebracht in concentratiekamp Ravensbrück in 1943. Haar leven en tragische einde benadrukken de noodzaak van voortdurende inspanningen voor vrede, rechtvaardigheid en mensenrechten.

Tekst: Anita Webbe

Toepasselijke liederen zoals 'Alles wat Ademt' (Rob de Nijs) werden gezongen o.l.v. Piet Eikel.
De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 19 uur geleden 11
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 20 uur geleden 33
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 23 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 25 apr, 15:00
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Digitale krant