Afbeelding

Documentaire op tv vanavond: Verbod op vrije fok en verkoop vechthonden

Human Interest Uitgeest

 "Je bouwt gevaarlijke vechtmachines"

De vrije fok en verkoop van vechthonden zoals pitbulls, Amerikaanse Staffordshire Bull Terriërs en alle kruisingen daarvan, moet aan banden gelegd worden. Dat zegt de Dierenbescherming in het televisieprogramma Brandpunt (KRO-NCRV).
 
"Er moet betere wet en regelgeving komen voor hondenfokkers en -handelaren, niet alleen voor vechthonden maar eigenlijk voor alle rassen". Dit zegt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming, naar aanleiding van een onderzoek van Brandpunt. Het televisieprogramma ging undercover in de schimmige wereld van fokkers die gevaarlijke vechthonden creëren.
 
Uit het onderzoek blijkt hoe eenvoudig het is om met wat simpele telefoontjes een ware vechtmachine te kopen. Het heimelijke gesprek met de fokker laat zien dat het om gevaarlijke honden gaat die je niet bij kinderen in de buurt moet laten. De kruisingen van pitbulls en Staffords genieten een grote populariteit en naar schatting lopen er duizenden rond in Nederland. Een gevaarlijke ontwikkeling vindt Nagtegaal van de Dierenbescherming: "Als je op vechtkenmerken gaat doorfokken, dan bouw je echt gevaarlijke vechtmachines".
 
Het fokken en selecteren van vechthonden heeft een enorme vlucht genomen. De Dierenbescherming maakt zich zorgen over het genetisch selecteren en kruisen van verschillende rassen om zo een grotere, sterkere en agressievere hond te creëren. "Het is een modetrend om met een zo stoer mogelijke hond op straat rond te kunnen lopen en helaas kan dat tot gevolg hebben dat ze ook er ook steeds meer agressie in fokken". Uit het onderzoek van Brandpunt blijkt dat die gevaarlijke honden voor iedereen vrij verkrijgbaar zijn via Marktplaats.
 
Veel vechthonden eindigen uiteindelijk in het Nederlandse dierenasiel. Uit een inventarisatie van Brandpunt blijkt dat bijna de helft van het aantal honden dat nu in de opvang zit een kruising is tussen pitbulls en Staffords. De Dierenbescherming waar een deel van de asielen onder valt, wil dat verantwoordelijk staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn Van Dam, actie onderneemt.
 
Volgens Nagtegaal zou hij een voorbeeld moeten nemen aan België en Frankrijk. "Daar heb je als verkoper van honden een verplicht traceerbaar registratienummer nodig dat bij elke advertentie staat. Dit geeft de koper meer zekerheid en biedt handhavingsinstanties, zoals de NVWA, de mogelijkheid om verkopers beter aan te pakken bij overtreding van de regels."
 
Er bestaan geen exacte cijfers rond het aantal bijtincidenten met vechthonden. Zowel door gemeenten als de Nationale Politie wordt dit niet bijgehouden. Alleen de gemeente Den Haag heeft cijfers waaruit blijkt dat sinds 2009 het aantal bijtincidenten ruim is verdubbeld naar 400 per jaar. Dat betekent alleen al voor deze stad, meer dan 1 bijtincident per dag.

Vechthonden, Brandpunt, dinsdag 29 november, 20.25 uur NPO 2

De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 17 uur geleden 11
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 18 uur geleden 33
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 21 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 25 apr, 15:00
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Digitale krant