Meidenvoetbal is cool!
Meidenvoetbal is cool! Foto: Arjan Zonneveld

Meidenvoetbal is ‘cool’ sportief plezier!

Sport

UITGEEST - FC Uitgeest mag trots zijn op Arjan Zonneveld. Arjan is coördinator van de jeugd onder elf jaar, trainer van de jeugd onder 15-3 en heeft daarin een dochter die meedraait in een jongensteam. Toch maakt Arjan zich zorgen want hij merkte de afgelopen jaren dat de gang van jonge meisjes naar het voetbalveld maar niet echt op gang kwam. Hij besloot er iets aan te doen. De Afvallende Bal spreekt daarover met Arjan.

“Ik ben als jeugdleider en trainer begonnen toen mijn dochter ging voetballen en ben steeds meegegaan in haar leeftijdscategorie. Algemeen beleid bij de KNVB is dat meiden zo lang mogelijk meevoetballen bij de jongens. Maar ja, op een gegeven ogenblik worden de niveauverschillen groter en met name in de puberleeftijd zie je dan toch meiden afhaken. Wij hebben bijvoorbeeld nauwelijks meisjes onder 16. Bij sport, dus ook voor meiden in het voetbal, moet plezier vooropstaan en dat zijn ze dan blijkbaar ergens onderweg verloren.

Ik zou daarom zo graag willen dat er meer meisjes gaan voetballen want dan kunnen ze zelf kiezen of ze in een meisjeselftal willen spelen of, als ze het niveau hebben, in een jongensteam. Ik bedacht dat er in Uitgeest toch véél meer meiden zouden moeten zijn die willen voetballen. Ik ben toen met een flyer- en Facebookactie begonnen waarin meiden werden uitgenodigd voor een aantal proeftrainingen onder de bezielende leiding van ‘vrouwenvoetbal’ promotor bij uitstek Frits Walsmit. Met resultaat, want op die wijze zijn er 8 meisjes bijgekomen. Op dit ogenblik hebben we 11 meisjes onder 15 en 10 meisjes onder 14. We hebben daarom voor het eerst een heuse oefenwedstrijd kunnen organiseren met een meisjesteam. Er komen nog gratis trainingen aan op een vrijdag (data volgen nog) voor meisjes uit het geboortejaar 2009/2010. Iedereen kan zich daarvoor aanmelden via jeugdvoorzitter@fcuitgeest.nl

Maar… die meiden moeten we wel wat te bieden hebben. Ik pleit daarom voor actie vanuit het bestuur om structuur te geven aan meiden- en vrouwenvoetbal door daar een apart beleidsplan voor te maken. Geen dik boek, maar gewoon op een A4’tje waarin je vaststelt wat de randvoorwaarden voor meiden- en vrouwenvoetbal zijn binnen de club zoals: trainingsfaciliteiten, inzet van gediplomeerde trainers en misschien nog wel meer. Natuurlijk weet ik ook dat onze veldencapaciteit qua training knelt maar laten we daar creatief naar kijken. Bijvoorbeeld trainingen op vrijdag organiseren. Daar ligt ruimte.

Daarnaast zouden we gerichte promotieactiviteiten moeten organiseren (met behulp van de vrouwenteams) zoals bijvoorbeeld: de organisatie van een ‘vriendinnendag’ in combinatie met led-voetbal, meisjes van basisscholen via gymleraren uitnodigen voor een voetbalclinic of misschien wel het houden van een ‘meiden schoolvoetbaltoernooi’. Ook zouden we op de ICGT kindermiddag een pannaveldje voor uitsluitend meisjes kunnen neerzetten. Kun jij dat niet aankaarten bij het ICGT? Enfin, ideeën genoeg. Misschien helpen we dan meisjes over de drempel om te gaan voetballen. Want zeg nou zelf, meidenvoetbal is toch cool en gezond om te doen.”

Was getekend, Arjan Zonneveld. Een gepassioneerd pleitbezorger van meidenvoetbal. En dat van het ICGT neem ik mee, Arjan.

De Afvallende Bal

Cees Zonneveld met een deel van het 'Vrijburgkunstwerk'.
Een tweede leven voor 'kunstwerk De Vrijburgschool' start in het gemeentehuis Uitgeest 33 minuten geleden
Impressie.
Stichting Oer-IJ organiseert maandelijks 'ommetje in Oosterbuurt' 2 uur geleden
Van harte gefeliciteerd als je jarig bent op 29 februari!
Het is vandaag een schrikkeldag, waarom is deze er? 5 uur geleden
BOA Frensel Stefania.
Meer bevoegdheden voor boa's 20 uur geleden 3
Help je mee? Voor grijpers en afvalzakken wordt gezorgd.
Opschoondag in Uitgeest 22 uur geleden
Kip en het ei.
De kip en het ei - Voorleestheater bij LeesLokaal gisteren 1
Grutto's kijken bij Fort Krommeniedijk (Fort K'IJK).
Weidevogels spotten bij Fort Krommeniedijk 27 feb, 16:00
Afbeelding
Complimentendag: Jongeren geven vaker een compliment dan 65-plussers 27 feb, 12:00
De vleermuis die tijdens de knutselworkshop wordt gemaakt.
Knutselworkshop in Pieter Vermeulen Museum 27 feb, 10:00
Steenloper op het wad.
Ameland en Terschelling, eilanden om te ontdekken 26 feb, 16:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 29 februari 26 feb, 10:00
Afbeelding
Gemeentelijke belastingen 25 feb, 16:00
Digitale krant