Steenloper op het wad.
Steenloper op het wad. Foto: Philip Friskorn

Ameland en Terschelling, eilanden om te ontdekken

Regionaal

REGIO - Het Waddengebied strekt zicht uit van Den Helder tot aan de Deense westkust. Het zijn woeste gebieden waar eb en vloed voortdurend het landschap van vorm doen veranderen. Het Nederlandse deel ligt tussen Texel en de Dollard met klinkende namen als Oost Friese Gaatje, Warffumerlaag, Zoutkamperlaag, Pinkewad en Kromme balg. De veerdam bij Holwerd steekt ver in het wad, waar de veerboot naar Ameland vertrekt. 

Ameland is, net als alle Waddeneilanden, uniek. Van oost naar west en van noord naar zuid is Ameland voor de oplettende natuurliefhebber interessant van januari tot en met december. Naar Terschelling vertrekken we vanuit Harlingen. 

Wat er over Ameland is te vertellen gaat ook op voor Terschelling waar de stranden van de Noordzee en de kwelders en slikken van de Waddenzee veranderen onder invloed van de getijden vier maal per etmaal. Op ieder moment van de dag tref je op het strand nieuwe kunstwerken van de natuur aan en in ieder seizoen zijn er weer andere vogelsoorten te zien. De eilanden hebben zee en strand, oude en jonge duinen, bossen, natte en droge heide, moerassen, polders en fraaie dorpen. 

Al deze biotopen herbergen een eigen vogel- en plantenleven en hebben een geheel verschillende landschappelijke schoonheid. De duinvalleien zijn somber grauwgrijs en mistig in de winter, maar in het voorjaar is het er frisgroen met mooie bloementapijtjes. Als in mei de meidoorn bloeit, vinden we in de duinen het duin- en het hondsviooltje. Van de 1300 in Nederland voorkomende plantensoorten kunnen we er op de Waddeneilanden maar liefst 500 terugvinden. 

De Fitis zingt zijn hoogste lied, terwijl we aan het strand korte tijd de Rosse grutto kunnen bewonderen. Deze steltlopers zijn op weg vanuit Afrika naar Noord-Noorwegen, IJsland en Siberië om te broeden. Ons waddengebied is buitengewoon belangrijk voor deze trekvogels als tankstation op hun lange tocht. In de zomer kan de zon dan alles weer verzengen en geel kleuren, maar in september en oktober verrassen ons de duindoorns met prachtige oranje bessen, bloeit het helmgras en zijn de Rosse grutto’s uit het noorden weer kort in ons waddengebied, nu met hun jongen. 

Even flink eten en dan verder naar Mauretanië in Afrika. Rust met een optimale natuurbeleving vinden we in de herfst, winter en voorjaar, er zijn dan weinig toeristen op de eilanden. Toch is ook de zomer mooi en wie de juiste plekjes weet te vinden, ver weg van strandtenten met duizenden badgasten, kan optimaal genieten van bloeiende orchideeën, zeeraket of lamsoor. De Wadden, een belevenis!

De voormalige tandartspraktijk aan de Benesserlaan wordt onderdeel van een aantal woningen.
Vastgesteld bestemmingsplan Benesserlaan 266 16 uur geleden 3
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 18 uur geleden
Afbeelding
Heemskerkerduin Korenroute zondag 14 april 11 apr, 15:00
John NotLennon.
John NotLennon treedt op bij De Zwaan Cultureel 11 apr, 12:00
Wethouder René Oud slaat samen met sterke hulpjes de symbolische eerste paal.
Symbolische eerste paal voor nieuwe sportzaal 11 apr, 11:00
Museumgemaal in Akersloot.
Fietstocht door 'Akersloot aan Zee' 11 apr, 09:00
Krijgen we dit jaar meer last van wespen?
Komend lenteweer bepaalt mate van wespenoverlast 10 apr, 16:00
De aanrijding zorgde voor veel verkeershinder.
Ongeluk onderaan afrit Heemskerk; veel verkeershinder 10 apr, 15:15
Diverse warmtepompen.
Gratis eendaagse training over warmtepompen voor ondernemers 10 apr, 12:00
Ellyne Wieringa.
Ode aan Pablo Casals bij De Zwaan Cultureel 10 apr, 09:00
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 9 apr, 16:00
Masha Bijlsma.
Masha Bijlsma Sextet in Jazzclub Laurentz 9 apr, 12:00
Digitale krant