Afbeelding
Aangeleverde foto

Vrijwilligerswerk voor Zonnebloem

UITGEEST - Als het in Noord-Holland om vrijwilligerswerk gaat, dan spreekt de Zonnebloem daarin een aardig woordje mee. In vrijwel elke gemeente is de Zonnebloem actief, zij worden ondersteund bij de uitvoering van taken door besturen. Voor het provinciebestuur zijn we op zoek naar een provinciaal bestuurslid met visie.

De vrijwilligers van de Zonnebloem staan klaar voor hen die lichamelijke beperkingen hebben, als gevolg van ziekte, leeftijd of handicap. Ed Jongmans is provinciaal bestuurder in Noord-Holland. Met hem hadden we een gesprek over de Zonnebloem in Noord-Holland. Hoe zetten die vrijwilligers zich in voor anderen? ,,Gezelschap, contact en een goed gesprek staan bij het Zonnebloemwerk centraal. Het gaat erom dat we proberen maatwerk te leveren. Soms betekent dit dat we mensen met een fysieke beperking bezoeken gewoon voor een gezellig gesprek. Maar steeds meer merken we dat er behoefte is om er op uit te trekken, samen met een vrijwilliger of in een kleine groep. In gesprek met de doelgroep proberen we daarop samen een goed antwoord te geven en hen te voorzien van de gewenste ondersteuning. Dat kan zijn bij een activiteit, maar ook bij een aangepaste vakantie". Binnen de plaatselijke afdelingen in Noord-Holland zijn vele duizenden vrijwilligers actief, die op hun beurt worden ondersteund door bestuursleden om de deelnemers optimaal te kunnen bedienen. Ed Jongmans vertelt over de aangepaste vakanties die de Zonnebloem ieder jaar organiseert. ,,We zijn er juist voor mensen met een fysieke beperking, die nooit zelfstandig op vakantie zouden kunnen gaan". Volgens de bevlogen provinciebestuurder is het belangrijkste doel van de Zonnebloem om mensen uit een dreigend isolement te halen. "Het gaat om het omkijken naar elkaar". De vrijwilligers geven kleur aan het leven van hun gasten onder het motto "er is meer mogelijk dan je denkt". Denken in oplossingen dus! Buiten al die betrokken plaatselijke vrijwilligers en bestuurders, is er een provinciebestuur. Het provinciaal bestuur werkt overkoepelend, faciliteert de regionale afdelingen, draagt nieuw beleid uit en organiseert provinciale activiteiten. In dat provinciebestuur, met prima contacten met het landelijk Zonnebloem bestuur, is er een functie vacant. Gezocht wordt naar een bestuurslid met affiniteit met vrijwilligerswerk en die bereid en in staat is om ondersteuning te bieden aan de regionale afdelingen in Noord-Holland. Samen met regionale bestuurders gaat het bestuur van de provincie na wat nodig is om de kernactiviteiten ook op langere termijn te waarborgen in de Zonnebloem afdelingen. Ed Jongmans: ,,De Zonnebloem is één van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland." draagt nieuw beleid uit en organiseert provinciale activiteiten. In dat provinciebestuur, met prima contacten met het landelijk Zonnebloem bestuur, is er een functie vacant.
Gezocht wordt naar een bestuurslid met affiniteit met vrijwilligerswerk en die bereid en in staat is om ondersteuning te bieden aan de regionale afdelingen in Noord-Holland. Samen met regionale bestuurders gaat het bestuur van de provincie na wat nodig is om de kernactiviteiten ook op langere termijn te waarborgen in de Zonnebloem afdelingen. Ed Jongmans: ,,De Zonnebloem is één van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland."