Burgers betrekken bij beheer van groen

UITGEEST - De gemeenteverkiezingen zijn voorbij en veel coalities buigen zich op dit moment over de collegeprogramma's. Er komen belangrijke vraagstukken voorbij en er worden afwegingen voor nieuwe doelenstellingen gemaakt.

Denk bijvoorbeeld aan bezuinigen op groenbeheer, participatie van burgers en werkervaring opdoen voor werkzoekenden. Daarnaast loopt de zorg voor het behouden en verbeteren van de biodiversiteit gewoon door. Landschap Noord-Holland adviseert gemeenten in Noord-Holland hoe ze met een andere aanpak al deze vraagstukken kunnen koppelen.
Landschap Noord-Holland heeft een duidelijke visie over een andere aanpak van groenbeheer. Een visie die voortkomt uit de jarenlange kennis en ervaring als ecologisch groenbeheerder en begeleider van vrijwilligers, werkzoekenden en natuurprojecten. Zo levert een ander maaibeleid vaak een besparing voor groenbeheer op. Verder biedt de visie van Landschap Noord-Holland kansen voor het inzetten van vrijwilligers en burgers met een werkloosheidsuitkering.
Door het hanteren van een ander maaibeleid voor oevers en groen, krijgt natuur extra kansen. Er gaan meer kruiden groeien. En daar komen weer soorten als vlinders, libellen en wilde bijen op af. Het inventariseren van de soorten die zich vestigen, kan een gemeente laten uitvoeren door vrijwilligers.
Landschap Noord-Holland begeleidt dergelijke projecten voor gemeenten. En de praktijk leert dat veel vrijwilligers het leuk vinden om iets te doen voor hun eigen woon- en leefomgeving. Bovendien is het een manier om wijkbewoners te betrekken bij het uitvoeren van het ecologisch beheer van oevers en groen.
Dat kan ook met ondersteuning vanuit projecten voor werkzoekenden. Een mooie kans voor deze groep om werkervaring in het groen op te doen. Door op deze manier krachten en projecten te bundelen, realiseren gemeenten meer doelen. Een goed voorbeeld van deze aanpak is de gemeente Medemblik. Deze gemeente heeft het advies van Landschap Noord-Holland voor behoud van de biodiversiteit gevraagd.
Tom Peter Blom (afdelingshoofd buitendienst en haven Medemblik) vertelt: ,,De Raad van onze gemeente heeft verzocht de biodiversiteit in onze gemeente te behouden of te vergroten zonder dat de boeren daar last van hebben en zonder hogere kosten. We hebben een groot aantal kansrijke terreinen daarop geselecteerd en gaan nu beginnen in een paar terreinen met het inventariseren van de soorten planten en vlinders die daar leven. We willen kijken waar mogelijkheden liggen om door een ander beheer en / of inrichting nog meer soorten dieren en planten te krijgen in onze gemeente. We willen vrijwilligers betrekken bij het volgen van de veranderingen in die natuur en we gaan ervoor zorgen dat de buurtbewoners mee kunnen helpen bij het beheer in een gebied. Daarbij maken we gebruik van de kennis en de expertise die de mensen van Landschap Noord-Holland hebben om vrijwilligers en werkzoekenden veilig en verantwoord te begeleiden bij het uit te voeren werk".