Focus op energiezuinig wonen in Noord-Holland

  Zakelijk

De provincie Noord-Holland zet de komende tijd volop in op duurzaamheid. Dat blijkt uit het nieuwe coalitieakkoord 'Duurzaam doorpakken!'. De vier coalitiepartijen, GroenLinks, VVD, D66 en PvdA, zetten in op duurzame energie (wind, zon, geothermie) en de versnelde bouw van energieneutrale woningen. Wat betekent dit voor Uitgeest?

Focus op zonne-energie en energieneutrale woningen
De coalitie wil zich sterk maken voor een duurzaam, bereikbaar, leefbaar en innovatief Noord-Holland. Ze gaat ambitieus aan de slag om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Door woonakkoorden met de gemeenten te sluiten, wordt de bouw van nieuwe, energieneutrale woningen gestimuleerd. Daarnaast wil de coalitie zich vooral focussen op zonne-energie. De capaciteit op daken moet maximaal benut worden.

Uitgeest moet van het aardgas af
In 2050 moeten alle woningen in Nederland, dus ook in Uitgeest, van het aardgas af zijn. Gemeenten moeten uiterlijk eind 2021 een plan hiervoor hebben vastgesteld. Hierin staat welke wijken, op welke manier en wanneer zij van het aardgas afgaan. Worden het collectieve warmtenetten, biogas of warmtepompen? Voor de gemeente Uitgeest zal de Omgevingsdienst IJmond de energietransitie uitvoeren.

Woning verduurzamen met energiebesparende maatregelen
Inwoners uit Uitgeest kunnen hun woning alvast op verschillende manieren verduurzamen. Allereerst is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe minder er gestookt hoeft te worden. De besparing is ongeveer 20 tot 25% op het gasverbruik. Als de woning goed geïsoleerd is, dan is het interessant om te kijken naar mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Denk hierbij aan zonnepanelen. Is het dak van de woning niet geschikt voor zonnepanelen? Dan kunnen eigenaren zich ook aansluiten bij de zogenoemde postcoderoos van coöperatie Zon op Uitgeest. Voor de mensen die graag advies en hulp willen bij het verduurzamen van de woning; die kunnen contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket.

Regelingen en subsidies
Woningeigenaren kunnen natuurlijk hun eigen spaargeld gebruiken om de woning energiezuiniger te maken. Ook zijn er aantrekkelijke regelingen en subsidies beschikbaar. Zo krijgen particulieren de btw die zij betalen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug van de Belastingdienst. Daarnaast is het ook mogelijk om subsidie te krijgen voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Men kan zo'n subsidie aanvragen tot 31 december 2020.

Energie besparen zonder geld te investeren
Ook zonder flinke investeringen kunnen woningeigenaren een hoop energie besparen. Allereerst is het verstandig om het energie vergelijken ieder jaar voor te nemen. Zo kan men achterhalen of zij nog steeds bij de goedkoopste energieleverancier zitten. Kies bij voorkeur ook voor groene energie. Hierdoor draagt men bij aan de vergroening van de energieproductie. Daarnaast is de hoogte van de energierekening ook afhankelijk van het eigen gedrag. Zet bijvoorbeeld de verwarming 's nachts op 17 graden in plaats van op 21 graden. Dat scheelt aanzienlijk in kosten (en CO2-uitstoot).

Meer berichten