V.l.n.r.: Susanne van den Idsert, Miriam Evers en Heleen Wouters.
V.l.n.r.: Susanne van den Idsert, Miriam Evers en Heleen Wouters. (Foto: Margreeth Anema)
Bedrijf Belicht

Een kennismaking met het ongeboren kind bij Prenataal Centrum Alkmaar (PCA)

  Zakelijk

Prenataal Centrum Alkmaar
Van Everdingenstraat 42
1814 HA Alkmaar
Tel.nr. : 06 – 4632 1279
Facebook: Prenataal Centrum Alkmaar

In het voormalige Sint-Elisabethziekenhuis in Alkmaar vindt u op de tweede verdieping Prenataal Centrum Alkmaar (PCA). In PCA wordt aan zwangere vrouwen de mogelijkheid geboden om een kijkje te nemen in de buik door middel van een medische echo of een echo op eigen verzoek, in de volksmond ook wel een pretecho genoemd. Tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van het ongeboren kind echoscopisch gevolgd worden: dit is mogelijk van heel prille, embryonale fase tot aan de laatste maand. Na de echo en de uitgebreide uitleg over hoe de baby zich ontwikkelt, worden foto's meegegeven als zwart-wit prints, indien gewenst op USB-stick en als het een pretecho betreft een DVD met de bewegende 2D- en 3D-beelden. Tevens is PCA hét echocentrum waar u als inwoner van de kop van Noord-Holland of Kennemerland naar wordt doorverwezen voor een combinatietest als de NIPT niet mogelijk is als screeningsonderzoek naar het downsyndroom.

Miriam Evers, Heleen Wouters en Susanne van den Idsert zijn de verloskundig echoscopisten en oprichters van dit echobureau. "Spreken van een pretecho is niet altijd gepast, mensen komen ook op eigen verzoek omdat ze bijvoorbeeld heel ongerust zijn. Er komt hier van alles voor: van heel blij tot soms ook heel verdrietig. Bij bloedverlies of grote onzekerheid bij een volgende zwangerschap na een miskraam kunnen zwangere vrouwen binnen één of twee dagen terecht. Als er tijdens een echo blijkt dat er minder blij nieuws is, dan brengen wij de behandelend verloskundige of huisarts op de hoogte en regelen zo nodig een doorverwijzing naar de gynaecoloog," zo meldt Heleen.

Het grote wonder: de echokamer ademt baby
In alle gevallen hebben de dames van PCA uitgebreid tijd en aandacht voor de aanstaande ouders, want 'te kort tijd' of 'te zakelijk' past niet bij een zwangerschap, vinden zij. "Door onze kleinschaligheid leren wij onze cliënten vaak snel kennen. We leveren zo persoonlijk mogelijk afgestemde zorg en proberen op de wensen van mensen in te gaan," vertelt Susanne. De gemoedelijke en vrolijk gekleurde echokamer ademt baby en geluk: er hangen talloze geboortekaartjes aan de wand en er is van alles te vinden over het groeiproces van de baby in de buik. "Het boek 'Het grote wonder' bladerde ik eindeloos door toen ik klein was, ik was toen al gefascineerd door zwangerschappen en geboortes," vertelt Heleen. Net als Susanne en Miriam is zij zelf moeder en heeft zij hiervoor jarenlang gewerkt als verloskundige.

3D-echo rond de 28 weken zwangerschap
Zoals genoemd zijn er verschillende soorten echo's: de medische echo, die wordt vergoed door de zorgverzekeraar en waar alle zwangeren voor in aanmerking komen. Dit is bijvoorbeeld de termijnecho rond 10-12 weken, waarbij bepaald wordt wanneer de uitgerekende dag is. Een ander voorbeeld is de 20 wekenecho, een heel uitgebreide screeningsecho om te beoordelen of de anatomie van het kindje goed is aangelegd. Daarnaast wordt op eigen verzoek bijvoorbeeld vanaf 5 weken de geslachtsbepalingsecho aangeboden, waarbij de brandende vraag of het een jongetje of meisje is, beantwoord kan worden! De 3D-/4D-echo, waarbij je je kindje levensecht kunt zien, is mogelijk vanaf 24-26 weken. Familieleden, zoals broertjes en zusjes, opa's en oma's, zijn dan van harte welkom! Er is parkeergelegenheid voor de deur en de praktijk is behalve tijdens kantooruren ook twee avonden en op zaterdag geopend, dus voor elk wat wils.
Susanne: "Wij adviseren echter de 3D-echo niet te vroeg te laten maken, ideaal is vaak zo rond de 28 weken, dan begint het kindje een beetje mollig te worden. Boven de 34 weken zwangerschap wordt het lastiger, omdat de baby dan 'uit beeld groeit' en vaak ook al wat indaalt."

Vier het 10-jarig bestaan mee!
Het 10-jarig bestaan van de gezellige praktijk laten de dames niet zomaar voorbijgaan. De website staat vol met acties, zodat alle zwangere dames in de kop van Noord-Holland en Kennemerland dit jubileum met ze mee kunnen vieren. U kunt iedere werkdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur bellen met onderstaand nummer om een afspraak in te plannen, of vul het contactformulier in op de website www.prenataalcentrumalkmaar.nl. Een verwijzing van verloskundige of huisarts is niet nodig. Voor een pretecho kan ook een cadeaubon worden aangevraagd.

Meer berichten