Zorgkosten Uitgeest ver onder landelijk gemiddelde

  Zakelijk

Een inwoner uit de gemeente Uitgeest maakt beduidend minder zorgkosten dan andere Nederlanders. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer en statistieken van instituut Vektis. Een Uitgeester maakt jaarlijks 1.817 euro aan zorgkosten die ten laste komen van zijn/haar zorgverzekering. Het landelijke gemiddelde ligt een stuk hoger, namelijk op 2.153 euro. Het gaat om een significant verschil van ruim 15 procent.

Zorgsoorten

Vooral binnen de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg wordt er voor inwoners uit Uitgeest veel minder gedeclareerd. Het gemiddelde in de gemeente ligt op 155 euro per inwoner per jaar. In de rest van Nederland is dat 52 euro hoger, een verschil van 25 procent.

Ook op het vlak medisch-specialistische zorg zijn de verschillen tussen Uitgeest en de rest van Nederland aanwezig. Een inwoner uit Uitgeest maakt jaarlijks 1.075 euro aan zorgkosten in ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken. Dat is 13 procent minder dan het gemiddelde in Nederland.

Zorguitgaven stijgen

De zorguitgaven zijn al decennia aan het stijgen, mede door nieuwe behandelingen en dure geneesmiddelen die in het basispakket worden opgenomen. Daarnaast speelt ook de vergrijzing een belangrijke rol. Ook in 2019 wordt de zorgverzekering enkele euro's per maand duurder. Het verplicht eigen risico blijft wel bevroren op 385 euro per verzekerde.

Het loont om medio november tot eind december (het overstapseizoen) de huidige zorgverzekering onder de loep te nemen. Een zorgverzekering vergelijken is de eerste stap om te besparen. Na het raadplegen van een vergelijkingssite kan worden overwogen om over te stappen van zorgverzekering. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer een miljoen Nederlanders jaarlijks wisselen van zorgverzekeraar. 

Meer berichten