Logo uitgeester.nl
Foto: Aukje Verlinden

Toch coalitie met PU, PvdA en UVP in de maak

  Politiek

UITGEEST - Er komt in Uitgeest toch een coalitie met PU, Pvda en UVP. Fractievoorzitter Schouten van Progressief Uitgeest, met zes zetels van de vijftien zetels de grootste partij, gaf dat te kennen tijdens de raadsvergadering van donderdag 28 juni.

Drie maanden lang probeerden PU, VVD, PvdA en later ook D66 eruit te komen: een nieuwe coalitie vormen voor gemeente Uitgeest. De pogingen bleken uiteindelijk vruchteloos, omdat er onoverbrugbare verschillen bestaan tussen de partijen, met name wat betreft het IKC en de stationsomgeving.

Voorzieningen verhuizen?
Het gaat dan om de haalbaarheid van één dan wel twee scholen, en of gemaximaliseerde woningbouw plaats moet vinden om dit, en het nieuwe stationsgebied, te kunnen financieren. Een heikele kwestie daarbij is: moeten voorzieningen als het zwembad en de sportvelden misschien wijken naar een andere plek in het dorp?

Zoals formateur Henry Meijdam het in zijn brief aan de raad omschrijft: "PU en PvdA vinden verplaatsing onbespreekbaar, terwijl dit naar de mening van de VVD en D66 in elk geval niet kan worden uitgesloten uit oogpunt van haalbaarheid." Meijdam stopte daarop zijn pogingen om de partijen dichter bij elkaar te brengen.

Volgende stap
Enkele dagen later bleek een coalitie met PU, Pvda en UVP, wat vanaf het begin als tweede keus werd gezien, toch vruchtbaar te zijn. Deze drie partijen komen samen maar net aan een meerderheid van zetels, namelijk acht tegen zeven. Dat werd met het oog op eerdere ervaringen steeds als onwenselijk geacht. De nieuwe coalitie moest breder zijn, vonden alle partijen.

Schouten (PU): "Na drie maanden waren we nog geen stap verder gekomen. Wij hadden liever ook een bredere coalitie gehad, maar dat is niet gelukt. Toen hebben we besloten een volgende stap te zetten, een coalitie vormen met Pvda en UVP. Die gesprekken gaan voorspoedig. Zo voorspoedig dat we donderdag 5 juli aanstaande overgaan tot de installatie van de wethouders."

'Standpunten overboord om mee te doen'
Mevrouw Kloosterman (Uitgeest Lokaal) reageerde verbaasd. "U was toch ook pertinent tegen zo'n smalle coalitie? Uitgeest Lokaal stond meteen al buitenspel. U had recht moeten doen aan de verkiezingsuitslag. Het verbaast mij dat drie maanden praten niets oplevert, en dit opeens na een paar dagen beklonken is. Blijkbaar gooien partijen hun standpunten overboord om maar mee te doen. Er moeten drie nieuwe wethouders komen en u zet er vier op wachtgeld. Door de huidige wethouders aan de kant te zetten, gaat veel opgedane kennis verloren."

De heer Zuurbier (VVD): "U maakt nu de keus voor weer een verhouding acht tegen 7. Ik ben verbaasd."

Positief oppositie voeren
De heer Oud (D66) stelde constructief oppositie te willen gaan voeren. "Laat ons aan de voorkant meedenken. Maar kom eerst met een concept voor het coalitieprogramma en installeer daarna pas de wethouders."

De heer Zwarthoed (CDA): "We zijn vanaf dag één geen onderdeel geweest van de besprekingen, maar ik wil PU feliciteren dat de partij zo snel wel een college kan vormen. Maar optie 2 komt nu pas op tafel, waarom niet na een week al? Dat had ons een hoop werk en tijd bespaard. Maar wij zullen ook meedenken en positief oppositie voeren."

Schouten (PU) wilde nog graag benadrukken dat de sfeer tijdens de formatiebesprekingen niet slecht was. "We hebben daarna nog even nagezeten, en de sfeer onderling was niet hard. Het werd het gewoon niet. En dat is de reden waarom we gestopt zijn. Ik hoop dat we de komende vier jaar op een nette manier met elkaar om kunnen gaan."

Meer berichten