Formateur Henry Meijdam.
Formateur Henry Meijdam. (Foto: Linkedin)
Uitgeest

Gesprekken gaande met PU, D66, VVD en PvdA

  Politiek

UITGEEST - Ongeveer twee maanden geleden begon formateur Henry Meijdam aan de gesprekken met de politieke partijen in Uitgeest om tot een nieuw college te komen. Hoe staat het er nu mee?

Door: Lucia Rodenburg

Toen de eerste optie met PU, VVD en PvdA niet vruchtbaar bleek, zijn er eerst weer gesprekken geweest met de partijen apart. Afgelopen weekend sprak Meijdam met PU, D66, VVD en PvdA gezamenlijk. Als die combinatie zou slagen, zouden ze maar liefst 11 van de 15 zetels bezetten.

IKC belangrijkst
"Een ruime raadsmeerderheid", zo stelt Meijdam. "Er is echter een aantal punten waarover de meningen verdeeld zijn, waaronder de woningbouwopgave, de financiële opgave en de nieuwe stationsomgeving. Maar het belangrijkste punt is wel het IKC. Pu heeft altijd gepleit voor twee scholen, VVD, PvdA en D66 voor één school."

"Bij het stationsgebied probeert men om noord en zuid beter met elkaar te verbinden en tegelijkertijd het aantal woningen bij te stellen. De vraag is of er een plan valt te verzinnen dat evenveel oplevert als het kost. Uitgeest is namelijk geen rijke gemeente en er moet goed op de kleintjes gelet worden."

Aantrekkelijker om te wonen
Dat betekent dat met de opbrengst van de projectontwikkeling voor nieuwe huizen de nieuwe inrichting van het gebied moet worden betaald. Meijdam: "Dat heeft overigens nog een verstrekkender doel. Uitgeest is een kleine gemeente, en om voorzieningen betaalbaar te kunnen houden is het van belang dat het inwonertal omhoog gaat. Dat betekent dat er meer huizen gebouwd moeten worden. En dat we aantrekkelijker moeten worden voor mensen die hier opgroeien, studeren in de stad maar toch later weer graag in Uitgeest willen wonen. Zij kunnen namelijk lastig iets geschikts vinden."

Hoeveel en op welke manier dat ingevuld moet worden, daar is nog discussie over, zo stelt de formateur. "Bijvoorbeeld over de verhouding tussen sociale woningbouw en het middensegment. Maar over de noodzaak zijn de partijen het eens. De grote vraag is: welke mogelijkheden zijn er om tegemoet te komen aan de vraag vanuit de markt? Daarover en over de andere vraagstukken gaan we de komende tijd in beraad."

Meer berichten