Logo uitgeester.nl
Hans Weeren op zijn favoriete plek in Uitgeest.
Hans Weeren op zijn favoriete plek in Uitgeest. (Foto: Marianne Jonker)
Gemeenteraadsverkiezingen 2018

'Duurzaam moet je gewoon doen'

  Politiek

Duurzaamheid is een kwestie van gewoon doen en zelf de eerste stappen zetten. Dat vindt Hans Weeren, directeur van het gelijknamige schoonmaakbedrijf in Beverwijk. De Uitgeester staat nummer 6 op de lijst voor de VVD voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

"Groen zit bij mij in het bloed", zegt de ondernemer, die gevraagd werd om lid te worden van VVD Uitgeest. "In het bedrijf zijn we jaren geleden al gestart met opwekken van energie via zonnepanelen. Het pand is voorzien van energiezuinige LED-verlichting en een windmolen. Daarnaast maken we gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen." In 2009, toen er nog maar zo'n 300 elektrische auto's in Nederland waren, had Weeren voor zijn bedrijf ook al elektrische auto's rondrijden. "Niet alleen bedrijfsmatig probeer ik het zo duurzaam mogelijk te doen, ook persoonlijk. Het nieuwe huis wat wij momenteel laten bouwen, heeft bijvoorbeeld geen gasaansluiting meer, maar zal verwarmd worden door aardwarmte."

Veel praten
Met deze voorbeelden wil Weeren duidelijk maken dat duurzaamheid bij mensen zelf vandaan moet komen, die dan zelf concrete stappen gaan zetten. "In de politiek mis ik dat nog een beetje. Er wordt veel over gepraat, dat is het probleem niet. Maar het ook daadwerkelijk doen? Ik zie vooral veel window dressing. Wel zie ik veel bedrevenheid onder lokale politici. De wil is er."

Zwembad de Zien
Zwembad de Zien ziet de ondernemer als een mooi voorbeeld van wat er bereikt kan worden als ze samen de schouders eronder zetten. "Het zwembad dreigde te moeten sluiten, maar nu is voor elkaar gekregen dat het zwembad kan draaien zonder subsidie en er zijn slimme investeringen gedaan in zonnecollectoren en warmtepompen. Het is prachtig dat het zwembad behouden kan blijven dankzij de inzet van vrijwilligers, het Uitgeester bedrijfsleven en de gemeente."

Enthousiasmeren
Met welke stappen kunnen inwoners zelf beginnen als ze duurzamer willen leven? "Het gaat in de eerste plaats om bewustwording. Waarom de lampen of de verwarming laten branden in ruimtes waar je niet bent? Toen ik mijn eerste elektrische auto reed, kon ik maar 130 km per dag rijden. Het leuke is dat je dan je routes veel efficiënter gaat indelen. Je gaat erover nadenken. Dat zijn de eerste simpele stappen die je kunt zetten; ik noem dat altijd het laaghangende fruit."

Weeren ziet daarbij ook een rol voor de wethouders weggelegd. "Die kunnen een sleutelrol spelen bij het inventariseren, adviseren en enthousiasmeren. En ik zie het als mijn persoonlijke taak om dat bij mijn collega-ondernemers te doen. Samen met enkele andere ondernemers in de regio heb ik GreenBiz IJmond opgezet, waarbij we bedrijven adviseren hoe ze zo duurzaam mogelijk aan de slag kunnen gaan. Want samen kun je veel meer bereiken."

Mooiste plek Uitgeest
Tot slot: wat is voor Hans Weeren de favoriete plek in zijn dorp? "Als vaarliefhebber ga ik voor het gebied bij de gemeentehaven. Daar heeft zich vroeger altijd veel bedrijvigheid afgespeeld en het heeft een rijke geschiedenis, ook als doorgangsweg vanuit de Zaan naar Alkmaar."

Meer berichten