Logo uitgeester.nl
Michel de Jong op zijn favoriete plek in Uitgeest: de eendenkooi.
Michel de Jong op zijn favoriete plek in Uitgeest: de eendenkooi. (Foto: Marianne Jonker)
Gemeenteraadsverkiezingen 2018

"Alles op één locatie juist veiliger"

  Politiek

UITGEEST - Waar sommige politici vrezen voor parkeerproblematiek en onveilige situaties wanneer er een IKC komt, is Michel de Jong van VVD Uitgeest het daar niet mee eens. Hij is juist van mening dat alles op één locatie veiliger is.

Oorspronkelijk uit Beverwijk woont de 45-jarige De Jong nu al jaren met veel plezier in Uitgeest. Hij staat nummer 5 op de lijst voor de VVD voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. De Jong maakt nog niet zo lang onderdeel uit van de partij, maar heeft wel altijd veel interesse gehad voor de lokale politiek. "Mensen hebben snel ergens een mening over, maar het is makkelijk om te roepen vanaf de zijlijn. In plaats daarvan besloot ik de daad bij het woord te voegen en me aan te sluiten bij een politieke partij. Dan kan ik ook echt iets voor het dorp betekenen."

Sport
De Jong is een sportief type. "Ik doe veel aan crosstraining, hardlopen en ik neem regelmatig deel aan obstacle runs. Sport heeft voor iedereen wel gunstige effecten, op wat voor manier dan ook. Is het niet om gezond te blijven, dan wel voor de sociale contacten die je opdoet. Bovendien is het fijn om lekker fysiek bezig te zijn; het is voor veel mensen een uitlaatklep." Sport is natuurlijk ook voor kinderen van groot belang. De Jong wil zich daarom graag inzetten voor het behoud van de sportfaciliteiten die we nu hebben. "Ik zie graag dat we genoeg keuze houden in het dorp, naast de mooie sportvelden ook sporthal De Zien en natuurlijk het zwembad."

IKC
Als het gaat om het nieuwe IKC is het VVD-lid niet bang voor onveilige situaties door het vele haal- en brengverkeer van de ouders. "Wij als VVD zijn juist van mening dat het veiliger is om alles op één locatie te hebben: onderwijs, naschoolse opvang, logopedie, enzovoorts. Ouders hoeven dan niet meer, zoals nu het geval is, heen en weer te rijden tussen al die activiteiten, waardoor er ook minder verkeersbewegingen zijn. Daarnaast geeft het veel rust en een vertrouwd gevoel voor de kinderen zelf." Dan is er nog een praktische overweging. "Natuurlijk zullen we, als we nog maar één school aan deze kant van het dorp hebben, oversteekhulpen nodig hebben. Ouders van nu krijgen het steeds drukker en zullen minder tijd hebben voor deze activiteiten. Daarom is het juist gunstig om een grotere school te hebben, want hoe meer leerlingen, hoe meer beschikbare ouders."

Kort maar krachtig
Net als zijn partijgenoten staat ook De Jong voor heldere en begrijpelijke communicatie vanuit de politiek naar de inwoners. "Ons partijprogramma is kort maar krachtig. Gebruik niet te ingewikkelde termen, maar leg duidelijk uit wat je wilt." "Nog te vaak baseren inwoners hun mening op een paar dingen die ze van de buurvrouw of bij de slager gehoord hebben. Dat merk ik nu ook als het om het IKC gaat. Het is ook begrijpelijk, want het is best ingewikkelde materie. Er ligt echt een taak voor ons om beter uit te leggen wat de feiten zijn."

Favoriete plek
Tot slot: Wat is volgens De Jong de mooiste plek van ons dorp? "Ik mag graag hardlopen en dat doe ik het liefst langs de eendenkooi, het natuurgebied tussen Uitgeest en Castricum. Het is een prachtig gebied."

Meer berichten