Logo uitgeester.nl
Nino Groen staat nummer 4 op de lijst voor de aankomendegemeenteraadsverkiezingen.
Nino Groen staat nummer 4 op de lijst voor de aankomendegemeenteraadsverkiezingen. (Foto: Marianne Jonker)
Gemeenteraadsverkiezingen 2018

'Maak het zo efficiënt mogelijk'

  Politiek

UITGEEST - Een slagvaardige gemeente, die snel beslissingen neemt, zodat het voor burgers én bedrijven duidelijk is waar ze aan toe zijn. Dat is waarvoor Nino Groen van VVD Uitgeest zich hard wil maken. "Dat we al vijftien jaar aan het praten zijn over een nieuwe brede school is toch eigenlijk belachelijk?"

De 24-jarige Groen staat nummer 4 op de lijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Al sinds 2012 is hij lid van de VVD, eerst als bestuurslid en later als lid van de commissie Algemene Zaken en Financiën. Financiën, en zeker gemeentefinanciën, zijn voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, realiseert Groen zich. "We moeten ons ervan bewust zijn dat alle uitgaven door de gemeente, door onszelf betaald worden. We vinden dat de gemeente alleen de broodnodige zaken moet doen en daarmee de gemeentelijke belastingen zo laag mogelijk houden."

Keuzes maken
"Wat ik graag zou zien is dat raadsleden sneller keuzes maken, in plaats van duur onderzoek te laten doen. Voor het nieuwe IKC is bijvoorbeeld extra onderzoek gedaan of de Paltroklocatie een mogelijkheid zou zijn. De negatieve uitkomst konden we al raden, alleen al omdat het qua ruimte niet gaat lukken. Het uitgeven van geld aan overbodig onderzoek vinden wij gewoon zonde." Om slagvaardig te handelen als gemeente, is duidelijkheid verschaffen het belangrijkst, vindt Groen. "Als gemeente moeten we duidelijk zijn over ons beleid en keuzes niet langer uitstellen, zodat burgers en bedrijven daarmee aan de slag kunnen. Dat we al vijftien jaar over een nieuwe school praten, is belachelijk. De nood om de gebouwen te vervangen is hoog."

Problemen aan de voorkant oplossen
Uitgeest maakt deel uit van de ambtenarenorganisatie BUCH waarin ook Bergen, Castricum en Heiloo zitten. De samenwerking binnen dat verband wordt steeds intensiever. Groen: "Sinds kort hebben we de inzet van meer boa's (buitengewoon opsporingsambtenaar) in de BUCH gerealiseerd. Handhaving is voor ons belangrijk. Anderzijds is het ook aan de gemeente om te zorgen dat problemen aan de voorkant opgelost worden." Een voorbeeld daarvan is parkeerproblematiek. "Als er ergens veel fout wordt geparkeerd, is dat misschien een signaal van structureel parkeertekort, en zou de gemeente kunnen voorzien in meer parkeerplaatsen. Daar help je de burger meer mee dan met boetes. Want niemand parkeert expres fout, mensen willen heus een goede parkeerplek opzoeken, maar die moeten er wel zijn. Los die problemen dus aan de voorkant op."

Efficiënt door eenheid in beleid
Groen wil zich in BUCH-verband gaan inzetten om zoveel mogelijk overeenstemming te zoeken in beleid. "Daarmee bedoel ik dat ambtenaren voor hetzelfde onderwerp niet voor de vier gemeenten zaken apart hoeven te regelen. Dat kost veel tijd en dus geld. Maak het zo makkelijk en efficiënt mogelijk." "Een concreet voorbeeld daarvan zijn de regels voor de gemeentelijke begraafplaatsen in alle BUCH-gemeenten. In de verschillende gemeenten waren de verordeningen anders. Onder andere onze wethouder heeft ervoor gezorgd dat de verordeningen in de gehele BUCH op elkaar zijn afgestemd. Ik denk dat we dat succes op nog veel meer vlakken voor elkaar kunnen krijgen, en daar ga ik me dan ook voor inzetten!"

Meer berichten