Foto: Vincent Bloothoofd
Foto: Vincent Bloothoofd

"Dit is een ondemocratisch besluit"

Politiek Uitgeest

Donderdagavond 8 december besloot de raad van gemeente Uitgeest, met 8 stemmen voor en 7 tegen, dat de Brede School toch op een deel van de ijsbaan gebouwd gaat worden. Oppositiepartijen PU, UVP en PvdA waren vooral erg teleurgesteld omdat volgens hen niet voldoende naar alternatieven is gekeken.

Door: Lucia Rodenburg

Voordat de beslissing werd genomen maakten meerdere burgers gebruik van hun spreekrecht, onder wie Herman van Sambeek, voorzitter van de IJsclub en Frank du Long, voorzitter van Werkgroep Acties Uitgeest. Zij stelden al de gang naar de bestuursrechter te gaan maken als voor het plan zou gestemd zou worden. De heer Dubelaar (PU) zei zich bedonderd te voelen, door "het doordrammen van deze onomkeerbare beslissing. Het is Uitgeest onwaardig. Wij krijgen een brok in de keel als coalitiepartijen zeggen dat het niet anders kan. Want het kan wèl anders."

600 leerlingen
Dubelaar vond dat het voorstel niet rijp was om er een beslissing over te kunnen nemen, temeer omdat twee dagen eerder pas een nieuwe leerlingenprognose bekend werd. Het Oude Dorp zal na 2020 niet met 500 leerlingen, maar met 600 leerlingen te maken krijgen. Wethouder Tromp stelde dat het oude raadsvoorstel van een school voor 500 leerlingen echter nog steeds staat. "Toen het nieuws ons te ore kwam, zijn we direct in beraad gegaan met stichting Tabijn, maar het voorstel blijft hetzelfde." In verband met de nieuwe prognose sloot Tromp niet uit dat er in De Koog ook een school blijft bestaan.

Tijdsdruk
Dubelaar: "Ik sta perplex. Nu zijn het al 600 leerlingen, wie biedt meer? Ik waarschuw nu alvast, dit wordt straks een school voor 600 leerlingen. Doordat we nu nieuwe informatie hebben, kunnen we geen beslissing nemen. De tijdsdruk die er nu opgelegd wordt, doet geen recht aan de zwaarte van het dossier. Dit moet niet plaatsvinden. Dit verdient een besluitvorming met een breed draagvlak." Mevrouw Krom (UVP) sloot zich hierbij aan. "Ik vind het stuitend hoe dit er doorheen geduwd wordt. Straks komt er een levensgrote school, geen jeu de boules meer en ook geen ijsbaan. Zo komt het af."

Paltrok
Ook de PvdA betreurde dat er te weinig naar alternatieve locaties is gekeken. De heer Brouwer (PvdA) pleitte voor de locatie van de Paltrok. "Daar mag tot 9 meter hoog gebouwd worden, dat is ruim twee lagen. Daar is dus ruimte genoeg. Bebouw de ijsbaan dus niet, maar kies voor de Paltrok." De heer Schouten (VVD) zag daar niets in. "Dat is te krap, en ook dan zal het park daar opgeofferd moeten worden. Dat wordt een te groot gebouw." Ook de heer Oud (D66) zag niets in een andere locatie. "Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar alternatieve locaties, maar die zijn niet haalbaar gebleken. Wij steunen dit voorstel."

Nieuwe plek voor ijsbaan
Op de beslissing werd ook een amendement ingediend door de coalitiepartijen, waarbij werd voorgesteld een nieuwe plek te zoeken voor de ijsbaan. Dit werd met 8 tegen 7 gesteund. De heer Weijers (Uitgeest Lokaal) wees erop dat veranderingen altijd weerstand oproepen. "Maar is het echt zo erg als de ijsbaan verhuist? Het gaat erom dat er een plek is om te schaatsen." De heer Rodenburg (CDA) voegde eraan toe: "Een deel van de ijsbaan is een mooie locatie voor een Brede School. Bovendien blijft het andere deel van de ijsbaan groen. Dat is toch een veel mooier gezicht dan een stuk grond dat vier maanden per jaar ondergelopen met water staat?" Voor een nieuwe ijsbaan wordt gedacht aan de locatie waar nu de Huttenweek gehouden wordt. Volgens de heer Van Sambeek is dit echter geen optie, vanwege de windvang van molens De Kat en De Dog. Rondom die molens mag niet hoger worden gebouwd dan 2 meter. Een ijsbaan zou dus wel kunnen, maar er zijn bijvoorbeeld ook een clubgebouw en lichtmasten nodig.

Protest
Toen de uiteindelijke beslissing viel, verliet de heer Van Son (PU), "na dit zeer ondemocratische besluit", uit protest de raadszaal. De heer Dubelaar stelde dat het aantoonbaar is dat het college juridisch niet goed handelt. "Dit is in strijd met de Groennota, met de Structuurvisie en met de motie dat er in de Koog tot 2030 een school behouden blijft. Ik waarschuw dat de gang naar de rechter, die een aantal partijen willen inzetten, het hele proces ernstig zal vertragen. Afstel in latere fase kost nog veel meer geld."

Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 1 uur geleden
Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 3 uur geleden
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 21 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" gisteren
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 19 apr, 10:00
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Digitale krant