Krijgen we dit jaar meer last van wespen?
Krijgen we dit jaar meer last van wespen? Foto: aangeleverd

Wespen ‘overlast’

Nieuws

UITGEEST - Op woensdag 10 april verscheen het artikel ‘Komend lenteweer bepaalt mate van wespenoverlast’ op de website van De Uitgeester, waarin een verkeerde voorstelling van zaken gegeven wordt of zelfs feitelijke onjuistheden staan. (Inmiddels verwijderd). We lichten de meest opvallende beweringen uit, om daar de feiten naast te leggen.

Het eerste wat op zijn minst onvolledige informatie is, is de stelling dat wespenkoninginnen bij veel regen op zoek gaan naar beschutte plekjes om hun wespennest te bouwen. Niet het weer, maar de wespensoort is bepalend voor de locatie van een wespennest. Zo zoeken de Duitse wesp en de gewone wesp donkere, holle ruimtes op, net als trouwens de Europese hoornaar en de Saksische wesp. Dit zou je ook ‘beschutte plekjes’ kunnen noemen. De middelste wesp maakt juist nesten in de buitenlucht, zoals in struiken of onder buitenlampen. Ook de bergveldwesp maakt gewoon nesten in de buitenlucht.

Het reduceren van de verschillende wespensoorten tot “wespen” alsof het maar één soort is, draagt ook niet bij aan een realistisch en genuanceerd beeld van deze interessante groep insecten. In Nederland komen maar liefst 5.000 wespensoorten voor, waarvan het allergrootste deel tot de solitaire wespen behoort, en vijftien die hun kolonie stichten in de bekende wespennesten. Van die vijftien zijn er maar twee waarvan mensen in de zomer overlast ervaren, omdat ze op onze zoetigheid afkomen. 

En dan is er de Europese hoornaar, die behoorlijk in de verdediging kan schieten wanneer mensen te dicht in de buurt van hun nest komen. Dat gebeurt vooral tijdens het piekmoment van het nest in de nazomer. En de hoornaars zoeken de mensen niet zelf op. De andere sociale wespensoorten leveren bijna nooit problemen op en nesten in onze woonomgeving kunnen dan ook vrijwel altijd blijven zitten. 

Het advies om ‘een beginnend wespennest’ zelf te verwijderen is om meerdere redenen een slecht advies. Zo geven de nesten van de meeste wespensoorten meestal geen enkele overlast. Als iedereen onnodig wespennesten zou gaan verwijderen is dat schadelijk voor de natuur, want wespen zijn belangrijk in het ecosysteem. Bovendien is het niet zonder risico om zelf een actief wespennest te verwijderen, of dit een beginnend nest is of niet. De kans op een steek is altijd aanwezig. 

Mensen die een overlastgevend wespennest in of rond het huis vinden, kunnen beter kiezen voor een natuur- en diervriendelijke oplossing. De Wespenstichting geeft gratis adviezen en kan eventueel doorverwijzen naar een wespenconsulent die het nest komt verplaatsen. 

De Mooiste Vis.
Onderwateravontuur bij LeesLokaal 2 uur geleden
Gezellig samen Sakkie'z maken. Help je ook mee?
SAKKIE'z voor je boodschappen, lekker duurzaam! 4 uur geleden
GreenBiz IJmond, bedrijf Bennex en het Nova College gaan in Uitgeest-Noord van start met een uniek project om de netwerkcongestie te verminderen.
JTF subsidie voor Energiehub Uitgeest-Noord gisteren
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot.
Oer-IJ ommetje Akersloot 28 mei, 10:00 1
HSV- FC Uitgeest
FC Uitgeest wint voor de 2e maal van de kampioen HSV 27 mei, 12:53
Situatie op de Provincialeweg tijdens de ochtendspits...
Aanrijding Provincialeweg N203 27 mei, 12:25 4
Koningin Máxima reikt het Gouden Appeltje uit aan een van de prijswinnaars.
Publiek kan stemmen op kanshebbers Appeltje van Oranje 2024 26 mei, 16:00
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 26 mei, 12:00
Directeur Krista Walter van KennemerWonen (3e v. links) en wethouders wonen en klimaat van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.
Gemeenten en Kennemer Wonen ondertekenen convenant voor Toekomstbestendige Woningbouw 26 mei, 10:00
Afbeelding
Zomerexpositie Kop van WaZ 26 mei, 10:00
Samen sterker voor sport en bewegen.
Netwerkbijeenkomst Sportakkoord Uitgeest: samen sterker voor sport en bewegen 25 mei, 12:00
Fort K'IJK.
Zomerse rondleidingen door het Fort bij Krommeniedijk 25 mei, 10:00
Digitale krant