Meewerkdag op Rorik.
Meewerkdag op Rorik. Foto: aangeleverd

Droom komt uit: Uitgeesters starten eigen boerderij

Nieuws

REGIO - Ontdekken dat de wortel op je bord begint bij een zaadje dat je in de grond stopt. Genieten van de smaak van onbespoten eten van eigen bodem. Samen met andere gezinnen de appelbomen snoeien. Dat is de landelijke beweging ‘Herenboeren’. Zo’n Herenboerderij in de buurt van Uitgeest, dat was tot voor kort een droom. Die droom wordt dit jaar werkelijkheid met de komst van een Herenboerderij op landgoed Rorik. Droom jij ook van eten van een eigen boerderij? Dan wil je deze kans niet missen.

Het initiatief: het oprichten van een Herenboerderij 
Enkele bevlogen, natuurbewuste bewoners uit de gemeenten rondom de Wijkermeerpolder hebben de handen ineengeslagen. Afgelopen zomer kwamen deze kartrekkers in contact met landgoed Rorik. Daar was mogelijk plek voor een coöperatieve boerderij. Samen zetten ze zich met hart en ziel in voor een Herenboerderij op het bijzondere landgoed. De ledenwerving is inmiddels gestart en deze zomer gaat de boerderij al open.

Verschillende Uitgeesters sloten zich al aan bij de coöperatie. We vragen hen naar hun redenen. Denise: “Met 200 gezinnen puur, duurzaam en lokaal eten van onze eigen boerderij: iets mooiers bestaat er niet. Een boerderij waar we allemaal eigenaar van zijn en waar alle opbrengst en de kosten onder de leden worden verdeeld.” Majella: “Ik vind het fijn om te weten waar mijn eten vandaan komt. Echt eten met de seizoenen en daar dus ook bewust mee bezig zijn. Ook met het hele proces hoe je eten tot stand komt. En dat als onderdeel van een leuke community!” Aafke: “Het is een klimaatvriendelijke en duurzame onderneming en je bent ook nog eens lekker buiten bezig. Heerlijk!”

Wat is een Herenboerderij? 
Een Herenboerderij is een natuurgedreven boerderij op zo’n 15 hectare. De coöperatie pacht grond. Een professionele boer, in loondienst bij de coöperatie, houdt de boerderij draaiende, en heeft de taak te zorgen voor een opbrengst van groente, fruit, eitjes en soms ook vlees. De leden wonen in de directe omgeving en helpen op vrijwillige basis mee op de boerderij. Er zijn al 18 werkende Herenboerderijen in Nederland.

Wil jij ook lid worden van deze bijzondere groep mensen? 
De deelnemers vormen een dwarsdoorsnede van de samenleving: gezinnen met jonge kinderen, tweeverdieners zonder kinderen, ouderen en alleenstaanden. En zowel werkenden als gepensioneerden. Ben je geïnteresseerd en wil je er meer over weten? De eerstvolgende informatiebijeenkomst is op zondag 7 april op landgoed Rorik. Aanmelden via de website van Herenboeren Rorik: https://rorik.herenboeren.nl/.

De voormalige tandartspraktijk aan de Benesserlaan wordt onderdeel van een aantal woningen.
Vastgesteld bestemmingsplan Benesserlaan 266 16 uur geleden 3
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 18 uur geleden
Afbeelding
Heemskerkerduin Korenroute zondag 14 april 11 apr, 15:00
John NotLennon.
John NotLennon treedt op bij De Zwaan Cultureel 11 apr, 12:00
Wethouder René Oud slaat samen met sterke hulpjes de symbolische eerste paal.
Symbolische eerste paal voor nieuwe sportzaal 11 apr, 11:00
Museumgemaal in Akersloot.
Fietstocht door 'Akersloot aan Zee' 11 apr, 09:00
Krijgen we dit jaar meer last van wespen?
Komend lenteweer bepaalt mate van wespenoverlast 10 apr, 16:00
De aanrijding zorgde voor veel verkeershinder.
Ongeluk onderaan afrit Heemskerk; veel verkeershinder 10 apr, 15:15
Diverse warmtepompen.
Gratis eendaagse training over warmtepompen voor ondernemers 10 apr, 12:00
Ellyne Wieringa.
Ode aan Pablo Casals bij De Zwaan Cultureel 10 apr, 09:00
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 9 apr, 16:00
Masha Bijlsma.
Masha Bijlsma Sextet in Jazzclub Laurentz 9 apr, 12:00
Digitale krant