Rattenplan 'ei van columbus?'
Rattenplan 'ei van columbus?' Foto: aangeleverd

Rattenplan op Dorregeest ‘ei van Columbus?’

Nieuws

UITGEEST - Na maanden van voorbereiding, onderzoek en overleg met lokale autoriteiten en dierenwelzijnsorganisaties, is de organisatie verheugd om de opening van het allereerste ‘Ratten Reservaat’ aan te kondigen, direct gelegen aan de oever van het Uitgeestermeer.

In plaats van ratten te zien als ongewenste gasten, zoals beschreven in de landelijke media, is besloten om hun aanwezigheid te omarmen en hen een warm welkom te heten in Uitgeest. Om precies te zijn: Dorregeest is het meest geschikt bevonden als perfecte habitat en uitvalsbasis voor deze specifieke groep. Het Ratten Reservaat zal een veilige haven bieden voor alle knaagdieren die de behoefte voelen om zich een uitweg te knagen en hun snor(haren) te drukken en te ‘vluchten’ van het dagelijks leven in de stadse drukte vol gevaren. Ratten voelen zich er niet welkom... Net nu ze zich beginnen thuis te voelen, zien mensen ze vooral de laatste tijd als overlast, terwijl ze juist zoveel nuttig werk doen.

Drie vliegen in een klap
Het doel van het Ratten Reservaat is om bewustwording te creëren met betrekking tot de noodzaak van effectieve ‘ongediertebestrijding’ in steden en dorpen én het belang van een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Bovendien hebben onderzoekers ontdekt dat het Ratten Rervaat een onverwacht positief neveneffect heeft: door de aanwezigheid van onze harige vrienden zullen voedselresten en ander zwerfafval sneller opgeruimd worden. Met name op Dorregeest, waar vooral ‘s zomers zoveel afval gedumpt wordt na een picknick of barbecue, zal vanaf nu opgeruimd worden door deze knaagdiertjes. Resultaat: een schonere en gezondere leefomgeving voor zowel natuur als ons allemaal.  

Geopend op Tweede Paasdag
Het reservaat zal worden voorzien van luxe faciliteiten zoals knaagdiervriendelijke voederstations, ontspanningsruimtes met uitzicht op het meer en zelfs een educatief centrum waar bezoekers meer kunnen leren over ratten en hun rol in ons ecosysteem. Dus kom Tweede Paasdag langs. Stap over uw eventuele angst heen en maak kennis met onze harige vrienden! Samen kunnen we bouwen aan een gemeenschap waar mens en rat in harmonie kunnen leven.

Stiltegebied
Na Pasen is dit deel van het Uitgeestermeer voortaan stiltegebied, zo heeft de Provincie bepaald. Om het prachtige natuurreservaat te beschermen zijn dan alle vormen van onnodig lawaai verboden. “In principe gaat men ervan uit dat geluid tot een sterkte van 45 decibel toelaatbaar is. Geluidsapparatuur, muziekinstrumenten en sirenes mogen niet (meer) gebruikt worden. De politie zal streng optreden en forse boetes uitdelen,” aldus een woordvoerder van de Provincie. De nieuwe maatregel houdt vanzelfsprekend in dat voor muziekfeesten, zoals een popfestival, ook geen toestemming meer gegeven kan worden.

Tekst: Anita Webbe

De voormalige tandartspraktijk aan de Benesserlaan wordt onderdeel van een aantal woningen.
Vastgesteld bestemmingsplan Benesserlaan 266 17 uur geleden 3
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 19 uur geleden
Afbeelding
Heemskerkerduin Korenroute zondag 14 april 11 apr, 15:00
John NotLennon.
John NotLennon treedt op bij De Zwaan Cultureel 11 apr, 12:00
Wethouder René Oud slaat samen met sterke hulpjes de symbolische eerste paal.
Symbolische eerste paal voor nieuwe sportzaal 11 apr, 11:00
Museumgemaal in Akersloot.
Fietstocht door 'Akersloot aan Zee' 11 apr, 09:00
Krijgen we dit jaar meer last van wespen?
Komend lenteweer bepaalt mate van wespenoverlast 10 apr, 16:00
De aanrijding zorgde voor veel verkeershinder.
Ongeluk onderaan afrit Heemskerk; veel verkeershinder 10 apr, 15:15
Diverse warmtepompen.
Gratis eendaagse training over warmtepompen voor ondernemers 10 apr, 12:00
Ellyne Wieringa.
Ode aan Pablo Casals bij De Zwaan Cultureel 10 apr, 09:00
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 9 apr, 16:00
Masha Bijlsma.
Masha Bijlsma Sextet in Jazzclub Laurentz 9 apr, 12:00
Digitale krant