Cees Zonneveld met een deel van het 'Vrijburgkunstwerk'.
Cees Zonneveld met een deel van het 'Vrijburgkunstwerk'. Foto: aangeleverd

Een tweede leven voor ‘kunstwerk De Vrijburgschool’ start in het gemeentehuis Uitgeest

Nieuws

UITGEEST - Wie herinnert zich niet het kleurrijke kunstwerk dat t/m januari 2023 de gevel aan de Kooglaan van de voormalige basisschool De Vrijburg sierde? Dit symbool van kinderlijke creativiteit is vanaf 4 maart te bewonderen als expositie in het gemeentehuis van Uitgeest. Als het aan voormalig onderwijzer Cees Zonneveld ligt: “hopelijk daarna op een prominente plek ergens in Uitgeest”. 

De Vrijburgschool, opgericht in 1968, heeft sinds januari 2023 haar deuren gesloten en staat op het punt gesloopt te worden om plaats te maken voor woningbouw. Maar te midden van deze veranderingen, heeft voormalig leerkracht Cees Zonneveld, die op deze school maar liefst 42 jaar voor de klas/groep heeft gestaan een laatste daad van toewijding verricht.

Kleurrijke gevel
“Het kunstwerk is tot stand gekomen naar een idee van Anneke van Overmeeren, sinds 2010 de laatste directeur van de school,” vertelt Cees. “Zij zag graag iets kleurrijks op de kale gevel aan de Kooglaan. Een eyecatcher voor de school, als het ware. Daarvoor nam zij kunstenaar Wim de Goede uit Castricum in de arm. Hij maakte o.a. foto’s van diverse prominente/karakteristieke plekjes in Uitgeest die destijds door leerlingen uit groep 6 werden omgetoverd tot 28 kleine kunstwerkjes. Deze werden vervolgens samengevoegd tot een groot paneel”. Op 5 december 2012 werd het grote mozaïek van tien vierkante meter onthuld door niemand minder dan Sint-Nicolaas in het bijzijn van toenmalig burgemeester Mieke Baltus, kunstenaar Wim de Goede en vele enthousiaste kinderen met hun ouders.
Er was destijds afgesproken dat het kleurrijke paneel bewaard zou blijven”. Tot Cees begin februari 2023 door John Flecken (ex directeur van de Vrijburg), die er toevallig langsreed, erop werd geattendeerd dat men al bezig was het kunstwerk van de gevel te verwijderen. Toen zijn ze samen met buurman Dannij van der Sluijs teruggegaan en na kort overleg met stichting Tabijn hebben ze kunnen voorkomen dat het kunstwerk verloren zou gaan.

Cees koestert het kunstwerk, dat al een tijdje in opslag staat. “Het verdient een mooi plek terug in Uitgeest” vindt hij. “Het zijn 28 prachtige plaatjes van ons dorp, gemaakt door 28 Uitgeester kunstenaars in de dop. Hoe bijzonder is dat! Ik hoop dan ook dat het langs deze weg, al dan niet opgedeeld, bewaard kan blijven voor de toekomst en uiteraard in ons dorp”. Wie hier suggesties voor heeft of mee wil denken kan te allen tijde contact opnemen via: cees.zonneveld@ziggo.nl.

Opening expositie op 4 maart
Zo begint voor dit fleurige paneel hopelijk een tweede leven op 4 maart, wanneer het van dichtbij te bewonderen zal zijn in de hal van het gemeentehuis.
Op 4 maart om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) zal burgemeester Sebastiaan Nieuwland de expositie officieel openen. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd. 
Extra leuk is dat ook de leerkrachten en de oud-leerlingen die aan het kunstwerk hebben meegewerkt zijn uitgenodigd. Destijds waren zij slechts 10 of 11 jaar oud, nu inmiddels jongvolwassenen van ruim twintig jaar die terecht kunnen zeggen: Gelukkig hebben we naast de foto’s ook het origineel nog!

Tekst: Anita Webbe

Het kleurrijke paneel, bestaande uit 28 kunstwerkjes gemaakt door leerlingen van de Vrijburg.
De voormalige tandartspraktijk aan de Benesserlaan wordt onderdeel van een aantal woningen.
Vastgesteld bestemmingsplan Benesserlaan 266 18 uur geleden 3
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 20 uur geleden
Afbeelding
Heemskerkerduin Korenroute zondag 14 april 11 apr, 15:00
John NotLennon.
John NotLennon treedt op bij De Zwaan Cultureel 11 apr, 12:00
Wethouder René Oud slaat samen met sterke hulpjes de symbolische eerste paal.
Symbolische eerste paal voor nieuwe sportzaal 11 apr, 11:00
Museumgemaal in Akersloot.
Fietstocht door 'Akersloot aan Zee' 11 apr, 09:00
Krijgen we dit jaar meer last van wespen?
Komend lenteweer bepaalt mate van wespenoverlast 10 apr, 16:00
De aanrijding zorgde voor veel verkeershinder.
Ongeluk onderaan afrit Heemskerk; veel verkeershinder 10 apr, 15:15
Diverse warmtepompen.
Gratis eendaagse training over warmtepompen voor ondernemers 10 apr, 12:00
Ellyne Wieringa.
Ode aan Pablo Casals bij De Zwaan Cultureel 10 apr, 09:00
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 9 apr, 16:00
Masha Bijlsma.
Masha Bijlsma Sextet in Jazzclub Laurentz 9 apr, 12:00
Digitale krant