Advies van Koen Wijte (25): "GA STEMMEN!"
Advies van Koen Wijte (25): "GA STEMMEN!" Foto: Anita Webbe

Koen Wijte: “Tijd voor vernieuwing!”

Nieuws

UITGEEST - In dit interview met Koen Wijte (25) komt u erachter hoe hij als jonge betrokken burger kijkt naar de verkiezingen van 22 november. Hij woont zelf al een tijdje in Uitgeest en is erg geïnteresseerd in de politiek. Zijn oma, Elly Cornelisse, is tevens actief bij het CDA in Uitgeest, dus heeft Koen al veel meegekregen over de Uitgeester politiek. 

Koen werkt als ZZP timmerman bij zijn bedrijf K_Wijte Dienstverlening. Vragen en kwesties betreft het gevallen kabinet en hoe nu verder zijn erg van belang in deze tijd van verkiezingen. We komen er samen achter hoe wij ons als mensen met elkaar willen verhouden en welke rol wij in de maatschappij hebben. We hebben het over het oude en nieuwe kabinet, ontbrekende geluiden en ideale partijen allemaal door Koen’s bril.

Hoe verhoud jij je tegenover de politiek in het algemeen? Houd het je wel of niet bezig en waarom?
“De politiek houdt mij wel bezig. Juist omdat ik het belangrijk vind dat er een goede, zelfgekozen besturende macht ons land leidt.”

Hoe sta jij tegenover de val van het kabinet? Was dit terecht, zonde, logisch of onbegrijpelijk?
“De val van het kabinet is logisch en begrijpelijk. Ik vind het dan ook goed dat het gevallen is. Tijd voor vernieuwing.”

Hoe ziet voor jou de ideale coalitie eruit? Welk geluid ontbrak er volgens jou in de vorige coalitie?
“De ideale coalitie geeft voor mij een rechts georiënteerd geluid af en zorgt voor een sterke band met de andere partijen in de coalitie en staat open voor inspraak voor partijen uit de oppositie.”

Hoe ziet voor jou de ideale lijsttrekker eruit? Heb je politieke voorbeelden en waarom zijn zij volgens jou het meest interessant?
“De ideale lijsttrekker bestaat niet denk ik. Maar ik vind het belangrijk dat de lijsttrekker een sterke mening verkondigt en zich niet van zijn podium laat slaan door tegenslag. Een interessant figuur als lijsttrekker vind ik Thierry Baudet bijvoorbeeld. Door zijn keiharde insteek en af en toe absurdistische manier van verkondigen van zijn plannen weet hij een groot publiek te bereiken en houden de media hem ook nauwlettend in de gaten. Hij gaf of geeft een sterk tegen geluid af naar de demissionaire regerende partij of dat de juiste manier is laat ik maar even in het midden…”

Wat zoek jij in een partij en welke thema’s worden volgens jou onderbelicht of misschien wel genegeerd?
In een partij zoek ik een geluid dat bij mijn stem past. Die is rechts georiënteerd. Ik ben dus voor eigenland. Ik vind thema’s als migratie, werkgelegenheid en het woningbeleid dus erg belangrijk.”

Wat vindt jij belangrijk dat er voor jouw doelgroep en generatie gedaan moet worden vanuit het nieuwe kabinet?
“Allereerst vind ik dat er woningen bij gebouwd moeten worden die bereikbaar zijn voor starters of dat er een soort regeling komt voor alleenstaande ouderen in een gezinswoning die makkelijk zouden kunnen doorstromen naar een kleinere woning.”

Vind jij dat er een bepaalde doelgroep of groep mensen wordt benadeeld of ondergewaardeerd door de politiek?
“Ja dat vind ik zeker. Dat zijn de autochtone Nederlanders jongeren.”

Waar baseer jij jouw stem op? Word jij snel beïnvloed door peilingen of debatten tussen lijsttrekkers? 
“Ik baseer mijn stem op wat ik in mijn eigen omgeven zie gebeuren in het dagelijks leven.”

Denk je dat het nieuwe kabinet de situatie zoals deze is achtergelaten door het demissionair kabinet makkelijk kan oppakken? Heb je vertrouwen in het nieuwe kabinet?
“Ik heb goede hoop dat het nieuwe kabinet een nieuwe weg in slaat en zelf ook ziet dat het anders had gemoeten. Dat ze zien dat de regende partij niet tot in den treuren kan blijven zitten en zorgt dat er een nieuwe verfrissende wind door de kamer gaat.”

Is er een bepaalde partij waar jij je helemaal thuisvoelt? Zo ja, waarom en wat heeft deze partij dat andere niet hebben. Op welk gebied kunnen de andere partijen leren van jouw partij?
Eigenlijk is die er niet, jammer genoeg. Maar daarnaast is het moeilijk om die er te laten zijn voor alle Nederlanders. Sterker nog ik vind dat er al veel te veel partijen zijn.”

Wat vind jij van het huidige politieke klimaat? Is het volgens jou terecht dat er zoveel politici zijn opgestapt?’
“Dat is volledig terecht. Er is teveel gebeurd.”

Hoe zie jij de afstand tussen Den Haag en het volk? Bestaat deze afstand, hoe groot is deze en kan deze nog veranderen? 
“Deze afstand bestaat zeker en zal er ook altijd blijven en ergens is dat goed. Maar het kan absoluut niet zo zijn dat ze zichzelf in Den Haag verheffen boven het volk.”

Hoe vind jij dat Nederland zich vandaag de dag zou moeten verhouden tot de rest van Europa? Wat is onze rol in Europa en komt Nederland genoeg tot zijn recht in Europa?’
Nederland moet zich eerst maar eens gaan focussen op de nationale problematiek en wanneer dat een beetje op orde is zich bezig gaan houden met internationale materie en daarin dan niet altijd maar weer het beste jongetje van de klas willen zijn. Zo’n klein landje als we zijn. Nogmaals er is genoeg nationale problematiek die we moeten oplossen.”

Wat is volgens jou de beste politieke strategie? Hoe zorg je ervoor dat mensen zich gaan vinden in jouw ideologie en denkbeeld? In hoeverre speelt karakter hierin mee?
“Bereikbaar zijn voor het volk en iemand aan de kop zetten dat niet bezig is met het doordrammen van zijn eigen visie maar met dat waar het volk voor gekozen heeft en de zaken die beloofd zijn eerst maar eens proberen waar te maken.”

Heb je nog een bericht of advies voor Uitgeest?
“Ja; GA STEMMEN!!!”

Koen is geïnterviewd door Benjamin Corten.

Afbeelding
NL-Alert. Dit zijn de drie dingen die je moet doen 37 minuten geleden
Afbeelding
Commissie Samenlevingszaken, Algemene Zaken en Financiën (SAZ) 1 dec., 15:00
Afbeelding
Ontmoetingsgroep Slechthorenden 1 dec., 10:00
Afbeelding
Rommelmarkt in Buurtcentrum de Schuilhoek 30 nov., 16:00
Afbeelding
Provincialeweg Castricum-Uitgeest afgesloten 30 nov., 12:00
Afbeelding
Toeslagen 2024 30 nov., 10:45
Afbeelding
Over medische mythes 26 nov., 10:00
Afbeelding
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland vertelt... 25 nov., 12:00
Afbeelding
Wetenschappelijke archeologische kennis over eerste 1000 jaar van Noord-Holland bijeengebracht in 'Noord-Holland in het eerste millennium' 25 nov., 12:00
Afbeelding
Aankondiging bomenkap in Uitgeest 25 nov., 10:00
Afbeelding
Feestelijke opening Kerstdorp van Ron de Boer 24 nov., 16:30
Afbeelding
Rotonde opengesteld voor alle verkeer 23 nov., 16:45
Digitale krant