Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Over huppelen 2 Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Ingezonden Dirk Jan van Wijk

Een nieuw jaar is begonnen. Het is weer tijd voor goede voornemens. En in elk geval doen de politieke partijen dat, want in maart zijn de gemeentelijke verkiezingen. En wat vind jij het belangrijkst in je leven? Juist: je gezondheid. En wat vind je daarover terug in de plannen van de diverse partijen? Tja…

Vorige week vertelde ik over de HUP, de Heilzaam Uitgeest Partij. Deze partij komt op voor de gezondheid van alle Uitgeesters. Je hebt in het eerste deel van het partijprogramma kunnen lezen welke maatregelen de gemeente zou kunnen nemen om beweging van haar burgers te bevorderen en ze te stimuleren goede voeding en gezonde drank te laten gebruiken. Hieronder vind je deel 2:

Lucht
Lucht is één van de belangrijkste voorwaarden om te leven en schone lucht is inmiddels erkend als een mensenrecht. In Uitgeest hebben we echter te maken met vervuilde lucht door auto- en vliegverkeer en industrie (Tata). De HUP wil zich daarom inzetten het autoverkeer binnen de gemeente zoveel mogelijk terug te dringen door het stimuleren van het openbaar vervoer (o.a. ontwikkelen van het stationsgebied – zie volgende week) en het aanleggen van autoluwe straten in het dorp. Er moet meer groen komen om de lucht te zuiveren. Dat kan bijvoorbeeld door een parkachtige omgeving rond de Geesterweg (inclusief Hertenkamp, volkstuinen en ijsbaanterrein) te creëren. Verplaatsing van hertenkamp naar ijsbaanterrein nodigt bejaarden rond Geesterheem uit om hierheen te lopen en dus buiten te zijn. Voor schooljeugd biedt het gelegenheid voor educatie in de buitenlucht.

Sport en activiteit
Uitgeest is rijk met vele (sport)verenigingen. Veel Uitgeesters maken hier gelukkig gebruik van, maar de toegankelijkheid voor ouderen, gehandicapten en immigranten laat te wensen over. Verenigingen en welzijnsorganisaties zouden gestimuleerd moeten worden (bijvoorbeeld door de gemeentelijke subsidie ervan afhankelijk te maken) om lichamelijk en geestelijk minder validen en mensen van buitenlandse komaf een plek te geven. Denk hierbij aan loopvoetbal voor ouderen, rolstoeltennis of activiteiten voor mindervaliden door de SUS. Er zou een gemeentefunctionaris moeten komen die mensen de weg leert vinden naar de sportverenigingen en welzijnsorganisaties en nieuwe activiteiten helpt opzetten. Artsen kunnen naar deze functionaris verwijzen ('welzijn op recept').

Ontspanning
Uitgeest ligt midden in het groen, vlak bij de duinen en aan het Alkmaardermeer. Er zou echter veel meer geprofiteerd kunnen worden van deze gelukkige omstandigheden. Het is de HUP een raadsel waarom het nog altijd niet mogelijk is om rond het dorp te wandelen. Er dient een voetpad te komen tussen Waldijk (onder spoor en provinciale weg) naar het havengebied. De Meldijk moet worden afgesloten voor autoverkeer. Het eerdergenoemde 'Geesterwegpark met hertenkamp/kinderboerderij nieuwe stijl' moet alle Uitgeesters uitnodigen hierin te recreëren.

Veiligheid
De driedeling van het dorp (Oude dorp-Koog-Kleis) door spoor/Provinciale weg en Geesterweg dient waar mogelijk te verdwijnen door goede tunnel- en viaductverbindingen en veilige oversteekplaatsen. In de hele dorpskom zou een maximumsnelheid van 30 km/uur moeten komen. Dat zou oversteken over de Geesterweg al een stuk veiliger maken. En hoewel een meerderheid van de Uitgeesters zich heeft uitgesproken voor het individueel afsteken van vuurwerk, is de HUP hier faliekant tegen. Meerdere dorpsgenoten hebben oog-, huid- en hand-letsel opgelopen in de afgelopen jaren en voor huisdieren en mensen die hooggevoelig zijn, is het knallen zeer stressvol. Er zou dus een vuurwerkverbod moeten komen in het hele dorp en een groot gemeentelijk vuurwerk bij de start van het nieuwe jaar, waar de dorpsgenoten elkaar treffen en elkaar een goede toekomst kunnen wensen!

Volgende week HUPpelen we door het laatste deel van het partijprogramma.

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 4 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 8 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 10 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz gisteren
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant