Vincent Bloothoofd
Vincent Bloothoofd Foto: Anita Webbe

Maar longkanker, dat is toch iets voor oude mannen?

Human Interest Akersloot

AKERSLOOT – Vincent Bloothoofd (46) begon al op zijn veertiende met roken. Bijna dertig jaar later is Vincent herstellende van longkanker en van een zware en bijzondere complexe operatie.

"Een pakje Barclay kostte toen maar 3,65 gulden. Een lekker gezond sigaretje, werd er toen gezegd." Roken was slecht, dat was bij Vincent bekend. Maar longkanker was 'iets voor oude mannen'. Toen Vincent een paar maanden geleden foto's zag van zijn laatste operatie, schrok hij enorm.

In januari 2015 kreeg Vincent voor het eerst last van zijn rechter oksel, zijn rug en zijn arm. Het was hardnekkige zenuwpijn, geen enkele pijnstiller hielp. Op de röntgenfoto's, echo's en andere testen was niks te zien. Vincent was aan de ene kant gerustgesteld, maar waar kwam die pijn dan vandaan? De CT-scan kwam met het antwoord: kanker. In de longtop van Vincent, tegen zijn rug- en nekwervels aan, zat een pancoasttumor. Alles viel op zijn plaats. Dat de tumor tegen zijn zenuwen aandrukte, veroorzaakte zijn pijn. "Ik dacht dat ze het over een ander hadden, toen het nieuws mij verteld werd."

Vincent kreeg vierentwintig dagen achter elkaar een uur chemo, een uur rust, en dan de bestraling. "Het was zwaar, maar het viel mee. Nadat ik voldoende hersteld was, ging ik onder het mes. Een heel team van chirurgen van het VU was twee volle dagen met mij bezig. Het was een enorm heftige operatie. Mijn longtop en twee nekwervels zijn verwijderd en vervangen door een titanium bouwwerk in mijn nek." De revalidatie zou een jaar duren, maar dat gaat Vincent niet redden. Het jaar is inmiddels verstreken en nog steeds is een deel van zijn rug en torso gevoelloos. Ook mag hij maar twee kilo tillen. "Ik kan je vertellen: dat zijn weinig boodschappen", vertelt Vincent.

Naweeën
Omdat Vincent zelf nog niet kan doen wat hij zou willen doen, helpen zijn kinderen hem mee met de zware dingen in huis. Zijn twaalfjarige dochter helpt al met de was en maakt regelmatig schoon. Ook heeft hij een zoon van vijftien die helpt met zware boodschappen. "Het zijn allebei toppers." Ook heeft Vincent een opmerkelijke positieve mindset. Zijn dagen bestaan momenteel grotendeels uit revalideren, wat enorm langzaam gaat voor zijn gevoel. "Het gaat soms een stap vooruit maar ook regelmatig weer een paar stapjes achteruit." Verder heeft Vincent nog last van pijn en naweeën van de chemo's. Hij ziet ondanks alles zijn toekomst positief. "Het belangrijkste is je gezondheid."

De boodschap die hij aan de jeugd of ieder ander meegeeft die begint met roken: "De kans bestaat dat je over dertig jaar, of misschien wel eerder, er net zo bij ligt als ik toen op die operatietafel. En dan heb je nog mazzel, want de meeste mensen met longkanker komen te overlijden." Dat hij hiervan geleerd heeft, is duidelijk. Vincent houdt zich daarom momenteel bezig met het ontmoedigen van roken bij kinderen.

Tekst: Ilse Bloemendal

KLEIN FEITENTABEL 

- In Nederland sterven elk jaar 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, de helft hiervan haalt zijn pensioen niet.
- Bijna alle rokers van nu begonnen voor ze 18 jaar oud waren.
- Elke dag beginnen ruim 120 Nederlandse kinderen met roken
- De tabaksindustrie ziet elke jongere als een potentiële nieuwe klant en schuwt geen enkel middel om de jeugd aan het roken te krijgen.
- Sigaretten bevatten ongeveer 70 stoffen waaronder rattengif, verfverdunner, nagellakremover, een hoestonderdrukkend middel en zelfs (zoete) smaakstoffen om de    smaak minder vies te laten zijn.
- Na een jaar roken wordt de DNA structuur al onomkeerbaar aangetast is laatst aangetoond.
(Bron: Sick of Smoking)

Titanium constructie
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 8 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 12 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 14 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant