Foto: Aangeleverd
Uitgeest

Ingrid Kluft neemt afscheid van Vondel met 'Cloaka'

  Cultuur

UITGEEST - 'Cloaka'. Met deze strijdkreet van de vier musketiers van de studententijd onderstreepten deze "lullo's" hun onderlinge verbondenheid tijdens hun bral- en braspartijen en studentikoze grappen en grollen. Vrienden waren zij en ervan overtuigd, dat zij dit zouden blijven. Maar zoals altijd verwaterde dit, zodra zij de universiteit hadden verlaten en zich gingen richten op hun carrières. En wat voor loopbanen.De eerste een meedogenloos politicus, die net zo gemakkelijk van partij en mening veranderde als van kleding. Alles moest wijken voor zijn tomeloze ambitie. En nu twintig jaar later ziet hij zichzelf – en hij niet alleen – als kandidaat voor het ministerschap, het liefst voor Buza. De tweede, een briljant advocaat, die zich heeft toegelegd op het naadloos formuleren van teksten aangaande patenten en alles wat daarmee te maken heeft. De derde is een avant-gardistische toneelregisseur, compromisloos en bejubeld door recensenten en toneelcritici. Zij hadden het gemaakt.Terwijl de vierde – kunsthistoricus en dus geen kunstenaar – verstofte als gemeente- ambtenaar. Deze komt in de problemen doordat hij elk jaar als verjaardagscadeau een kunstwerk uit het depot mag halen. Met zijn kennersblik haalt hij daar de pareltjes uit. Maar met de wisseling van de wacht – een andere superieur – wordt deze regeling met terugwerkende kracht teruggedraaid. Dan moeten zijn oude vrienden hem te hulp schieten. Zij komen opdagen en de oude strijdkreet herleeft weer, maar of de oude geestdrift ook weer terugkeert? Daarover gaat dit stuk, dat dankzij de prachtige karaktertekeningen en scherpe dialogen van Maria Goos een meesterstuk mag worden genoemd.


Voeg daarbij de inspirerende regie van Ingrid Kluft en de grote inzet van de spelers en niets staat een schitterende uitvoering in de weg.
Helaas wordt dit het laatste stuk, dat Ingrid Kluft voor onze vereniging regisseert. Door verandering van haar werkkring wordt het voor haar te moeilijk om beide activiteiten te combineren. Een aderlating, want we hebben als vereniging samen met haar prachtige producties neergezet. Denk hierbij maar aan "Het Dagboek van Anne Frank", "A Christmas Carol" en last but not least "Twaalf Gezworenen" en als de voortekenen niet bedriegen ons voorjaarsstuk.


Nieuwsgierig? Kijk dan ook eens op toneelvereniging vondel Facebook naar onze introductiefilm.
Overtuigd? Kom dan naar "De Zwaan", Middelweg 5, Uitgeest, op 28, 29, 30 en 31 maart. De avondvoorstellingen van donderdag, vrijdag en zaterdag beginnen om 20.15 uur, de middagvoorstelling van zondag 31 maart begint om 14.15 uur.
U kunt uw kaarten à € 12,50 reserveren op onze reserveerlijn : tot 14 maart 0251 -211563 t.n.v. Steven van der Meer en na die datum 06 535 13 750 t.n.v. Tecla Jansen. Daarnaast zijn de kaarten verkrijgbaar bij boek- en kantoorboekhandel Schuyt, Middelweg 139, 1911 ED Uitgeest.

Meer berichten