Huisarts Dirk Jan van Wijk.
Huisarts Dirk Jan van Wijk. (Foto: aangeleverd)
Dirk Jan van Wijk

Over C.

  Column

Door: huisarts Dirk Jan van Wijk

Ben jij al een beetje gewend aan de C-status, waarin Nederland nu verkeert?

Sinds de overheid in al haar wijsheid op zondagavond besloot dat we de komende 3 weken in sociale isolatie moeten doorbrengen, heeft iedereen zijn dagelijkse leven enorm moeten aanpassen. In de huisartsenpraktijk beleefde ik op deze maandag erna in elk geval een van de drukste en meest chaotische dagen uit mijn loopbaan.

Actualiteit
Om deze column zo actueel mogelijk te laten zijn, mocht ik hem nog op maandagavond bij de redactie inleveren, vlak voordat de persen zouden gaan draaien. Op het moment dat je dit leest kan de actualiteit echter alweer anders zijn. Zojuist heb ik onze minister-president horen uitleggen waarom alle maatregelen genomen zijn: We moeten met z’n allen proberen de overdracht van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken om vooral de zwakkeren in onze samenleving te beschermen en te voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt.

Virus
Omdat het om een nieuw virus gaat en we allemaal nog geen weerstand hebben kunnen opbouwen, worden mensen erg gemakkelijk besmet. De meeste mensen die besmet zijn, zullen echter geen klachten krijgen of slechts milde klachten, zoals bij elk ander verkoudheidsvirus of griep. Een enkeling wordt echter (net als we dat bij griep kennen) heel erg ziek en moet dan worden opgenomen in het ziekenhuis.

Overdracht voorkomen
Of je nu wel of niet verkouden bent, het is mogelijk dat je met het coronavirus besmet bent en daarom wordt van iedereen gevraagd om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden. Dat is vooral belangrijk voor mensen die klachten hebben en hun gezinsleden. Daarnaast kun je de kans op overdracht verkleinen door regelmatig de handen te wassen.

Feiten
Al deze heftige maatregelen veroorzaken bij veel mensen de angst dat er iets vreselijks te gebeuren staat. Dat nu is niet het geval. Angst is nog besmettelijker dan een virus! Vertrouw daarom op alle geruststellende feiten:

· De meeste mensen die besmet zijn, krijgen geen klachten.
· Als mensen toch klachten krijgen, zal het meestal om verkoudheidsklachten gaan.
· Verkoudheidsklachten zullen vaak veroorzaakt worden door een ander verkoudheidsvirus.
· Slechts een enkeling zal ernstig ziek worden en alleen in dat geval hoeft de huisarts te worden gebeld.

Adviezen
In de media is er vooral aandacht voor de maatregelen om de overdracht van het virus te beperken. Ik wil echter ook aandacht vragen voor wat je allemaal kunt doen om je eigen gezondheid te verbeteren en die van een ander:

· Eet elke dag gezond en vers.
· Zorg dat je zoveel mogelijk beweegt, bij voorkeur buiten.
· Bedenk wie je blij kunt maken met een telefoontje van jou en bel die persoon of personen op. Als een videogesprek mogelijk is, heeft dat de voorkeur! Eenzame mensen en personen met een ernstige ziekte doe je er een groot plezier mee.
· Heb het goed met je huisgenoten. Praat met elkaar, speel met elkaar, lach met elkaar.
· Benut de gelegenheid om die dingen te doen die je al lang van plan was, maar waar je maar niet aan toe kwam.

En prijs je gelukkig
· Met jouw leven en de dierbaren om je heen.
· Dat je ook blij kunt zijn met kleine dingen.
· Dat je in Nederland woont en je dagelijkse behoeften dagelijks in de winkel kunt kopen.
· Dat we hier geen oorlog kennen, niet hoeven te vluchten en geen natuurramp hebben.
· Dat deze periode heel goed is voor het milieu.

Meer berichten