Foto: Aangeleverd
Jan Baaij

Thuisbij - het dagboek van Jan

  Column

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Om half elf verzamelden de 'gelukkigen' zich op rondvaartboot de Claes Horn in de haven van Akersloot."

Woensdag 22 mei 2019

De vaste bezoekers van Thuisbij Uitgeest en Thuisbij Limmen vierden vandaag hun jaarlijkse dagje uit. Dat bestond zoals gewoonlijk uit een boottocht met de cliënten en hun trouwe mantelzorgers naar de Zaanse Schans en terug. Om half elf verzamelden de 'gelukkigen' zich op rondvaartboot de Claes Horn in de haven van Akersloot. Na de begroeting aan boord door kapitein Jan Sander vertrok het schip om precies 11.00 uur voor zijn rondtocht. De ongeveer 80 gasten voelden zich alras helemaal thuis op de boot. Er was dan ook volop gezelligheid te melden. Temeer omdat kapitein Jan en zijn bemanning (dit is zowel vrouwelijk als mannelijk bedoeld) ervoor zorgden dat het de dames en heren aan boord aan niets ontbrak. Zo was er verse koffie en zalig gebak.

Ilona en Annet vroegen ook het woord. Dat kregen ze. Zij vroegen om aandacht voor het lekkers dat ons aan boord geschonken werd. De dames van kapitein Jan zorgden daarvoor. Niet dat zij het lekkers zelf voor ons moesten betalen. Daar hadden wij – zo vertelden ons de gebakrondbrengers – onze sponsoren voor, zoals Autoschadespecialist P. Zonneveld uit Limmen, Stichting TriArcus, ACC Service uit Limmen en bouwmarkt Meelgro. Ook onze sponsoren Naja Vintage and More en Autobedrijf Dirk van der Steen mogen best tussen twee kopjes overheerlijke koffie genoemd worden.

Hoe goed de stemming aan boord was, bleek wel uit het feit dat er volop gespreksstof was. Het gebrom van de scheepsmotoren werd ruimschoots overstemd door pratende en lachende opvarenden. Zo nu en dan was het iets stiller aan boord. Dan wees de ene passagier de andere op een prachtige afgemeerde cruiser ter linkerzijde. Of ter rechterzijde. Dit op de terugweg. Toen we de eerste molens aan de oevers ontwaarden, wisten we dat we de Zaanstreek naderden. We kregen van kapitein Jan tot half twee wandeltijd. Met de hand op onze portemonnee stapten we de ene souvenirshop in en de andere uit. Toen we al het moois en al het kitscherigs drie keer gezien en niet gekocht hadden, namen we nog een foto van een draaiende molen of een zalig Zaans ijsje.

Iedereen was op de afgesproken tijd weer aan boord van onze Claes Horn voor de terugvaart. Op verzoek van kapitein Jan verlieten we ons rondvaartschip in de volgorde waarin we aan boord gekomen waren. Dat belette ons niet van de kapitein en zijn personeel hartelijk afscheid te nemen en hen tot weerziens te wensen in het volgende jaar van de Thuisbij-kalender. Lezers die zich tot het sponsorship geroepen voelen verzoeken wij zich niet te laten weerhouden.

Lees alle dagboekverslagen op: https://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan.

Meer berichten