Dirk Jan van Wijk
Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverd

Column Huisarts - Over Suikerziekte

Column Dirk Jan van Wijk

Over suikerziekte

Dit is deel 7 in de serie over veelvoorkomende klachten en alternatieven voor pillen

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Zoet is lekker en we eten het daarom graag. Maar het is niet goed voor ons lijf. Ons lijf heeft moeite om al die zoetigheid te verwerken en er kan dan een moment komen dat dit niet meer lukt. Dan hebben we suikerziekte. Mensen met suikerziekte hebben een te hoge suikerwaarde in hun bloed en daardoor ook in hun urine (diabetes mellitus betekent: suikerzoet plassen). Dat veroorzaakt schade aan de bloedvaten en aan de nieren. Momenteel hebben liefst 700.000 mensen in Nederland deze vorm van suikerziekte, diabetes type 2 (er is ook een veel zeldzamere vorm, type 1, die een andere oorzaak heeft). En dat aantal neemt jaarlijks fors toe, doordat we te zoet eten en dus te dik worden.

Voorkomen
Suikerziekte is 'eenvoudig' te voorkomen door geen zoetigheid te eten en een gezond gewicht te houden. Helaas is dat in onze maatschappij niet zo gemakkelijk. Er is zoveel lekkers te eten en te drinken en we bewegen zo weinig! Dus zorg voor voldoende lichaamsbeweging en voor een gezond gewicht! Voorkom suikerziekte, want als je het eenmaal hebt, is het erg lastig om ervanaf te komen.

Gevolgen
Mensen met suikerziekte lopen veel meer risico op het krijgen van een probleem met hun hart of bloedvaten, ogen, nieren en zenuwen. Om dat risico te verminderen krijgen ze allemaal pillen om de suikerspiegel en het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, eventueel ook pillen tegen een te hoge bloeddruk en het advies tot leefstijlverandering.

Leefstijl!
Wat is dan een goede leefstijl om suikerziekte te voorkomen (of, als je het al hebt, je risico maximaal te verminderen)? Beweeg zoveel mogelijk en maak dat dagelijkse routine. Loop als je kunt lopen, neem de fiets als je kunt fietsen en als je toch de auto gebruikt, parkeer die dan ver van de plek waar je moet zijn. Vermijd liften. Het is vooral nuttig om een wandeling na het eten te maken. Het lichaam zal dan niet alleen minder suikers opnemen uit de darmen, maar ook de opgenomen energie gebruiken voor je spieren en niet voor je vetreserve. Zorg voor een gezond gewicht. Vermijd zoete etenswaren en vooral zoete en calorierijke dranken (vruchtensappen, alcohol)! Ik heb het al eerder geschreven: fruit moet je eten, niet drinken! Dat roken en zitten slecht voor je gezondheid zijn, hoef ik hier waarschijnlijk niet nóg een keer te zeggen!

En ten slotte (dat wist ik ook tot voor kort niet): drink meer koffie (natuurlijk zonder suiker)! Er is gebleken dat het risico op het krijgen van suikerziekte afneemt als je meer koffie drinkt. Bij 1 kop per dag neemt het ongeveer 8% af en bij 6 koppen al 33%. Het is overigens nooit bewezen dat koffie een gunstig effect heeft als je al suikerziekte hebt. Maar dat koffie beter voor je is dan alcohol, frisdrank of vruchtensap, is zeer aannemelijk.

Meer dan suikerziekte
En mocht je denken: "De meeste van deze tips heb ik ook al gelezen in eerdere columns over andere ziekten". Dat klopt. Deze tips zijn allemaal ook van toepassing als je iets wilt doen tegen (je risico op) hoge bloeddruk, hart- of herseninfarct, etalagebenen, dementie en de vele vormen van kanker die met overgewicht samenhangen. Leef gezond, dat voorkomt zoveel narigheid! Zoetigheid geeft wellicht kortstondig geluk, maar op de lange duur spijt!

Houd je dus vooral aan bovenbeschreven adviezen, maar stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg altijd met je voorschrijvend arts.

Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 23 minuten geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 17 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 21 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 23 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Digitale krant