Huisarts Dirk Jan van Wijk.
Huisarts Dirk Jan van Wijk. (Foto: Aangeleverde foto)
Dirk Jan van Wijk

Over goede voornemens

  Column

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Bij de jaarwisseling spoelen we proostend met bubbels onze oliebollen weg en knallen we een half maandsalaris naar de maan. En we nemen ons voor om af te vallen door minder en gezonder te eten, alcohol te minderen, voorzichtiger te zijn en geld niet over de balk te smijten!

Het is een vreemd fenomeen, dat hebben van goede voornemens aan het begin van het jaar. Waarom kan dat niet iedere dag van het jaar? En vreemd ook dat enkele weken later, op 'blue monday' (ook al iets dat we –helaas- van de Amerikanen hebben overgenomen) de meeste van die voornemens blijken te zijn mislukt.

En als het mislukt is, vinden we meestal dat we daar een goede reden voor hebben. En die reden ligt dan natuurlijk niet aan onszelf, maar aan de omstandigheden of andere personen!

Voornemen

Jij wilt echter jouw voornemen(s) dit jaar absoluut laten slagen! Wellicht heb je dan iets aan mijn tips:

1. Wees supergemotiveerd!

Zorg dat je het doel héél graag wilt bereiken. Bedenk zoveel mogelijk voordelen en zorg dat je die voordelen op ieder moment kunt oproepen. Door ze op te schrijven op een briefje in je portemonnee of ze in je hersens te beitelen.

2. Zorg dat het doel haalbaar en altijd zichtbaar is!

Want hoe meer bochten en omwegen er naar het doel zijn, hoe lastiger je het jezelf maakt.

3. Maak de weg naar het doel leuk!

Het is altijd een klus om je doel te bereiken, want als het makkelijk was, had je het allang gedaan. Zorg dus dat het een leuke klus is en je onderweg steeds complimenten van jezelf en de omgeving krijgt. Het helpt ook enorm als je het samen met je partner of een maatje doet!

Afvallen

In de top 100 van goede voornemens (ja, die is er ook al!) staat steevast 'afvallen' bovenaan. Ook 70% van de Uitgeesters is te zwaar, dus 'dikke' kans dat je je hebt voorgenomen dit jaar af te vallen. (Evenals je je vorig jaar had voorgenomen!)

Je hebt inmiddels ondervonden dat diëten maar tijdelijk helpen en dat alleen een leefstijlverandering met meer bewegen en verstandiger eten en drinken je gaat helpen om een geleidelijke gewichtsvermindering en verbetering van je gezondheid te bewerkstelligen. Dus je bezoekt de huisartsondersteuner om je het komend jaar extra te motiveren.

Als resultaat van dat gesprek besluit je om wekelijks een kleine nieuwe maatregel te nemen, die ervoor zorgt dat je minder calorieën binnenkrijgt en er meer verbrandt. En wekelijks evalueer je op een vast moment (liefst met je maat) of de maatregel gelukt is en doorgevoerd gaat worden. En als dat zo is, beloon je jezelf met iets dat je ook graag wilt (een boek dat je graag wilde lezen of een donatie in een spaarpot voor een vakantie of …). En je spreekt weer een nieuwe maatregel met jezelf (en je partner) af voor de komende week.

Goede voornemens-avond

Uiteraard is dit niet zomaar een voorbeeld. De meeste goede voornemens gaan over gezondheid en dat is logisch, want dat is ons belangrijkste bezit! Je lijf is het huis waarin je woont en dat kun je het beste goed onderhouden! (Misschien is dit ook wel de reden dat mijn beroep 'huisarts' heet. Ik dokter immers niet aan huizen, maar aan lijven!)

Ik heb mij daarom voorgenomen om je te helpen met je voornemens om je gezondheid te verbeteren. Je bent hiervoor welkom op dinsdagavond 15 januari (zie annonce hieronder).

Ik wens je hele gezonde jaren, te beginnen met 2019!

Goede voornemens-avond

Op dinsdag 15 januari vertelt Dirk Jan van Wijk hoe je de kans groter kunt maken dat je goede voornemens op het gebied van je gezondheid ook werkelijk slagen. Wil je erbij zijn? Geef je dan op bij één van de assistentes van het MCM (312212 of 312215). De presentatie begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Het bijwonen is gratis.

Meer berichten