Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverd

Column Dirk Jan van Wijk: over Sinten

Column Dirk Jan van Wijk

De pepernoten liggen alweer een maand in de winkels en het zwartepieten over Zwarte Piet is alweer in volle gang. Wat vind jij ervan? Of wil je eerst weten wat ik ervan vind? Ik denk dat een andere discussie over het sinterklaasfeest veel zinniger is. En ook over Sint-Maarten. Daar hoor je echter niemand over. Maar mij nu wel!

Vorige week was het 11 november, de naamdag van Sint-Maarten.

Maarten gaf destijds de helft van zijn mantel weg aan een bedelaar, die toevallig Jezus in vermomming bleek te zijn. Nadat hij nog enkele wonderen had verricht, maakte deze goedheid hem tot patroonheilige van de armen en wordt in deze contreien zijn naamdag gevierd met een kinder-bedelfeest.

Toen
Een halve eeuw geleden maakte ik op school elk jaar een lampion voor de sintmaartensviering. Die werd verlicht door een echte kaars. Elk jaar weer waaide het hard en regende het op 11 november. De kaars werd steeds uitgeblazen door de wind en die ene keer dat hij wél bleef branden, brandde de hele lampion af! Ik zong de longen uit mijn lijf bij alle huizen van onze straat en kreeg een stuk taaitaai, trekdrop, schuimpje, jujubes of kaneelstok. Eenmaal thuis bleek de verworven snoepschat door de regen verworden tot een onaantrekkelijke, plakkerige, zoete bal. Ik herinner mij nog goed mijn teleurstelling. Maar nu zie ik dat anders: het herfstweer had het dus gezond met mij voor!

Nu
Hoe de legende van Sint-Maarten verworden is tot het huidige sintmaartensfeest, weet ik niet. (Zoals ook de herkomst van het huidige sinterklaasfeest onduidelijk is.) Maar de liedjes zijn korter geworden en de lekkernijen uitgebreider en liefst verpakt, zodat eventuele regen geen snoepspelbreker kan zijn. Het snoep is bovendien veel giftiger: meer suiker en meer E-nummers die tot verslavend eetgedrag aanleiding geven. Bedenk maar eens of het je ooit gelukt is om maar 1 dropje uit een zak te nemen. Of maar 1 stukje van een reep chocola? Berg jij wel eens een aangebroken zak chips op of gaat de zak altijd leeg? Vrijwel gedachteloos laden we ons lijf vol met gif. Ons arme lijf! Dat doet zijn best om zich te verweren en ons zo min mogelijk klachten te bezorgen. Maar vaak lukt dat niet en wij artsen zien dan ook veel meer mensen (en vooral kinderen!) met buikklachten op het spreekuur in de laatste 2 maanden van het jaar.

Snoepgoed is alleen maar goed voor de producenten ervan!

Alternatief
"Maar wat stel jij dan voor?" hoor ik je vragen. Laat ik vooropstellen dat ik iedereen zijn pleziertjes gun en kinderen hun snoepje. Maar zoveel? En is het dan geen beter idee om biologisch snoep te kiezen zonder suiker (zoals van Candy Tree)?

Nog beter is het natuurlijk als kinderen bij de deuren heel veel fruit en groente (tomaatjes, augurkjes) ophalen en hun buit meenemen naar school. Van die voorraad kan de juf of meester dan dagelijks op een 'fruitmoment' iedereen iets geven. Ik geef toe, het karakter van het feest zou er wel erg door veranderen, maar ik denk dat het idee van het delen van gezond voedsel Sint-Maarten wel erg zou aanspreken!

Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 1 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 4 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 6 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus gisteren
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 15 apr, 12:00
Digitale krant