Logo uitgeester.nl
Foto: Aangeleverd
Dirk Jan van Wijk

Column Dirk Jan van Wijk - Over Kermis

  Column

Van de Kermis (met een hoofdletter) genoten? Prachtig weer! De kinderen waren blij, jij voelde je vrij en had het leuk met iedereen! En iedereen had het leuk met jou! Kon het maar altijd Kermis zijn!

Door: huisarts Dirk Jan van Wijk

Ik veronderstel nu even dat je je tijdens het lezen van dit stukje niet met een dijk van een kater zit af te vragen welke stommiteiten je de afgelopen dagen hebt begaan, maar nog even nageniet van de roes van vrijheid en vrolijkheid die je deze dagen hebt gevoeld. De zon scheen aan het firmament, maar ook bij jou binnen. Het was niet alleen buiten heet, maar het voelde ook van binnen warm. Dat is de staat die ik nu bij jou verwacht aanwezig te zijn, als je dit leest. Lees in dat geval verder.

Geluk
En besef dan hoe opmerkelijk het is dat jij en al die andere Uitgeesters elk jaar weer zó uitkijken naar hún Kermis. Vijf dagen vrijheid en geluk en de andere 360 dagen weer het leven leven dat van je verwacht wordt! Vijf dagen Suikerfeest na 360 dagen ramadan.

Anders
Want hoe anders is het op de Kermis dan tijdens de rest van het jaar: de grootste angsthazen (dat zijn niet de mensen die zich in het dagelijks leven kwetsbaar opstellen, maar de mensen die zich zelfverzekerd/stoer voordoen!) durven in de griezeligste attracties hun angsten (gillend) de vrije loop te laten, waar zij in het dagelijks leven risico's vermijden en hun ogen trachten te sluiten voor beren op de weg. De zuinigste controlefreaks spenderen ineens een maandsalaris aan gokautomaten en grijpertjes om uiteindelijk zielsgelukkig te zijn met een gewonnen nephorloge. En hoe heerlijk is het om je agressie eindelijk eens uit te leven op een boksbal of in de botsauto's? Of eens niet aan je dieet te denken als je langs de kramen met oliebollen, zuurstokken en suikerspinnen loopt? En hoeveel 'eerste deuntjes' sta je jezelf deze dagen toe? Hoe was het om oude relaties te laten herleven en nieuwe relaties te starten en eens lekker slap te ouwehoeren?

Pijnloos
En wat ineens ook anders blijkt tijdens de Kermis: je hebt geen last meer van je chronische rugpijn. In plaats van die akelige hoofdpijn heb je nu een kater die jou niet deert. Wég is ineens je depressie! Kortom, alle kwalen lijken verdwenen! We kermen het hele jaar, maar niet tijdens de Kerm-is.

Eigen leven
Je weet natuurlijk al dat ik niet een pleitbezorger ben van alcoholische en andere ongezonde versnaperingen. En ook niet voor losbandig gedrag of ongewenste zwangerschappen. Maar wél wil ik je laten nadenken. Hebben je klachten misschien te maken met de manier waarop je 360 dagen per jaar leeft? Leef je je eigen leven of dat van een ander? Ben je die 360 dagen vooral bezig te leven zoals anderen vinden dat je moet leven of op de wijze waarop je denkt dat anderen vinden dat je moet leven? Vraag je af: klaagt je lijf of knaagt je leven? En laat het altijd Kermis zijn!

Meer berichten