Afbeelding
Foto: aangeleverd

Thuisbij - het dagboek van Jan (9 mei 2018)

Column Jan Baaij

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Zij heeft in haar werkzame leven vrijwilligerswerk gedaan in de voetbalkantine van USVU."

Woensdag 25 april 2018
Ik stond vandaag op met de wetenschap dat het woensdag was en dat ik dus naar Thuisbij zou gaan. Mandy was de zuster van dienst die mij wakker waste. Ik was zo vroeg wakker dat ik ruimschoots heb zitten wachten tot ik naar de wachtpost bij de voordeur kon gaan om op chauffeuse José verder te wachten. Onder de wachtenden bij de stamtafel was een nieuwe mevrouw. Met haar onlangs overleden man heb ik menige requiem gespeeld. Het gekke is toch wel, dat ik aan hem meer kennis had dan aan haar. Als zij vaste gast bij Thuisbij wordt kunnen we dat inhalen. Zij heeft in haar werkzame leven vrijwilligerswerk gedaan in de voetbalkantine van USVU. Dat is nog te merken. Ze wist nog mee te praten over de stervoetballer van Liverpool die gisteravond de show stal met zijn spel en met zijn goals tegen zijn tegen AS Roma. Mijn lieve hemel, wat speelde die man de sterren van de voetbalhemel.

Tijdens de maaltijd zat ik heerlijk rustig naast de meer dan 90-jarige Winnie. Ik mag graag enkele wijze woorden met haar wisselen. Een van haar rustgevende eigenschappen is, dat zij erg goed luisteren kan. Daardoor vraagt zij geen aandacht, maar krijgt zij die wel desgevraagd moeiteloos van de gasten aan de tafel. Een van vaste onderwerpen aan tafel is het opstellen van de menulijst voor de komende week. Ik heb voor die week de heerlijke bami van het huis gevraagd. Normaal stellen we die op op vrijdag, maar de komende vrijdag is het Koningsdag. Dan schijnt iedereen van Thuisbij ergens op de rommelmarkt in Uitgeest te zitten met zijn/haar oude rommel om te proberen aan wat extra bijverdiensten te genereren. Of te proberen wat oude rotzooi kwijt te raken. Dus die vrijdag zijn 'we' dicht.

De afdeling planning van Thuisbij heeft plannen gemaakt om hier en daar in huis wat muren af te breken en weer op te bouwen. Het wordt dan ook tijd dat de zomer doorbreekt, want tijdens de bouwperiode ontstaan er ruime gaten in de muren en dat leidt tot extra veel kou waar geen stoken tegen te doen is. Het zal mij benieuwen of de leiding van Thuisbij tijdens deze periode minstens twee extra dekens per persoon ter beschikking gaat stellen om ons tegen de nieuwe ijstijd te beschermen.

We krijgen ook per persoon een circulaire over een schoolreisje met Thuisbij. We gaan met de stoomboot van Jan Sander vanaf de kade in Akersloot naar de Zaanse Schans. Voor drank en voeding en vrije tijd onderweg is gezorgd. Dat moet een gezellig reisje worden. Waarvoor nu alvast dank. Met andere woorden we hebben het goed, op de boot en aan de wal.

Lees alle dagboekverslagen op uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan of via de website van de Uitgeester

Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 46 minuten geleden
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 4 uur geleden 1
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 6 uur geleden
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel gisteren
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00 1
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 15 apr, 12:00
Krommenieër Woudpolder.
Ontdek fietsend de Krommenieër Woudpolder 15 apr, 10:00
Impressie Meetlocatie.
Informatieavond over woningbouw Meetlocatie 15 apr, 10:00
Aanleg en het onderhoud van twee ondergrondse hoogspanningsverbindingen door Tennet.
Belemmeringswet Privaatrecht 15 apr, 09:00
Grutto's plasdras.
Weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 14 apr, 16:00
Vanaf het water heb je een mooie kijk op de omgeving. Kano je ook een keer mee?
Kano je woensdagavond 17 of 24 april eens mee? 14 apr, 10:00
Oplaadpalen bij bedrijf.
Volg op donderdag 23 mei digitale bijeenkomst zero-emissie zones 13 apr, 15:00
Digitale krant