Logo uitgeester.nl
Monique Teeling
Monique Teeling (Foto: Aangeleverd)
Monique

Monique Teeling - Schiphol

  Column

Ik heb aardig wat van de wereld gezien. Lang voor het woord backpacken in de dikke van Dale stond, had ik uit kokosnoten gedronken in Indonesië (overigens niet te hachelen), schorpioenen van het balkon verwijderd in Oman en in de woestijn aldaar zonder benzine gestaan. Ik ging niet met een flinke rugzak op pad maar met een ouderwetse koffer. Dus denk niet dat ik anti vliegen ben want ik weet maar al te goed dat het bezoeken van verre bestemmingen je geest verruimt.

Toch bekruipt mij een raar gevoel met dat hele groeigebeuren van Schiphol ten koste van zo'n beetje alles. Even leek het leed gedeeld te worden met Lelystad maar daar zijn omwonenden niet van gediend. Zij vrezen geluidsoverlast en niet geheel onterecht. Ons eens zo rustig en landelijk Uitgeest heeft de afgelopen jaren immers ook grote veranderingen ondergaan. Ik kan mij herinneren dat je een telefoonnummer kon bellen als een vliegtuig idioot laag over kwam denderen. Dit deed ik wel eens als ik voorvoelde dat een piloot van plan was in mijn tuin te landen. Kreeg je eerst nog een mevrouw aan de lijn die precies om tijdstip en type vliegtuig vroeg, later hoorde je een onpersoonlijk bandje dat waarschijnlijk in de prullenbak verdween zodra de cassette vol was.

De overlast nam toe. Buiten eten kan prima zolang je niet de conversatie op gang probeert te houden want dat is onmogelijk met iedere minuut een luchtschip boven je bord. Slapen lukt tot circa 05.00 uur daarna is het gedaan met de nachtrust. De Uitgeesters die eerst nog opgewekt riepen dat ze het best mooi vonden die laag overkomende vliegtuigen, kunnen het inmiddels allang niet meer waarderen en vluchten nu snel met hun BBQ-spiesjes naar binnen. Op de Rijksoverheidsite staat dat geluidsoverlast van vliegtuigen kan zorgen voor slapeloosheid of concentratiestoornissen en leerproblemen bij kinderen en daarom zorgt de overheid dat de groei van het vliegverkeer niet voor te veel geluidshinder zorgt. Glijvluchten zouden uitkomst brengen. Oh?

Graag zou ik de overheid eens uitnodigen in de zomer vooral bij mij op het logeerbed te komen liggen met het raam open natuurlijk want in de zomer is het warm. Wij zitten dichtbij het gestelde plafond van 500.000 vliegbewegingen en hebben een van de grootste luchthavens ter wereld. Alleen is de overheid kennelijk een soort van vergeten dat wij een klein kutlandje zijn (excusez le mot) in vergelijking met landen in de rest van de wereld. Toch wil Nederland kosten wat het kost blijven meeconcurreren met de allergrootsten. Er wordt geruststellend gezegd dat er rekening gehouden moet worden met omwonenden daarbij vergetend dat ondertussen zo'n beetje heel Nederland omwonend is. Je kunt van alles verschrikkelijk hard blijven roepen maar daadwerkelijke actie zou hier beter passen. Helaas, echt iets doen aan de klereherrie daar heeft Schiphol helemaal niets mee. Want Schiphol staat al jaren heel ver boven de wet.

Meer berichten