Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Column Dirk Jan van Wijk - Over waarde

Column Dirk Jan van Wijk

Er gaat geen dag voorbij of er is in de media wel discussie over de kosten van de gezondheidszorg: over de stijgende kosten door vergrijzing van de bevolking, dat de farmaceutische industrie de prijzen van de (nieuwe) geneesmiddelen onnodig opschroeft, dat de meeste kosten gemaakt worden in het laatste levensjaar, hoeveel zo'n jaar levensverlenging zou mogen kosten en wat is onze gezondheid ons eigenlijk waard?

Laat ik eens een ander geluid laten horen: de beste geneesmiddelen tegen de meeste ziektes zijn helemaal gratis!

Veel ziektes zijn namelijk een direct gevolg van de manier waarop we leven. Hart- en vaatziekten, diabetes, veel vormen van kanker, botontkalking, gewrichtsaandoeningen, moeheid en stemmingsstoornissen (depressie, burn-out) zouden veel minder voorkomen als we niet zo'n bewegingsarm binnenleven achter beeldschermen hadden, gezonder zouden eten en drinken en niet zouden roken.

Niet alleen kun je bovenstaande ziektes voorkomen, je kunt ze ook verbeteren of genezen met de volgende 'geneesmiddelen', die allemaal niets (extra) kosten en vrijwel geen bijwerkingen hebben:


Bewegen
Je bilspieren heb je gekregen om te lopen, niet om erop te zitten. Beweging helpt beter dan cholesterolverlagers tegen hart- en vaatziekten, is gratis en heeft geen bijwerkingen. En wist je dat bewegen ook beter helpt dan alle cosmetica bij elkaar om je huid gezond te houden? Bewegen is ook (bewezen) de beste behandeling tegen stemmingsstoornissen en helpt bijvoorbeeld veel beter dan antidepressiva. Veel kankersoorten en suikerziekte hebben met overgewicht te maken. En wat is de beste afslankmethode? Juist! Verschillende gewrichtsklachten ontstaan door gebrek aan bewegen en alle gewrichtsklachten zijn gebaat bij bewegen. Dat geldt zeker ook voor botontkalking. Dus: zit niet op je billen, dan hoef je ook geen pillen!

Zonlicht
Door zonlicht maakt onze huid vitamine D aan en onze hersenen serotonine en endorfines. Vitamine D maakt de botten sterk, de spieren soepel en je lijf fit. Serotonine en endorfines houden de hersenen fit en optimistisch. Daarom krijgen virussen meer kans om ons te besmetten in de herfst en in de winter. Het afgelopen najaar begon extreem vroeg en daarom ook de griepgolf. We moeten dus in de buitenlucht op zoek naar onze gezondheid. Ook in de herfst en winter. Weer of geen weer. En liefst tussen 11.00 en 15.00 uur (wandelingetje in de middagpauze!). Ook dat kost niets. Ik vind het jammer dat huidartsen ons zo bang maken voor zonlicht. Overmatige blootstelling (zonnebaden) kan bij mensen die daar gevoelig voor zijn weliswaar basaalcelcarcinoom veroorzaken op den duur, maar die kankervorm is niet ernstig en juist goed te behandelen. Dit eventuele nadeel weegt mijns inziens niet op tegen alle voordelen van zonlicht voor je gezondheid.

Voeding
Dat roken niet alleen veel geld, maar ook je gezondheid kost, hoef ik gelukkig niemand meer uit te leggen. Maar waarom blijven we onszelf wel massaal vergiftigen met alcohol en suikers? En dan eten we ook nog eens veel te veel! Gezonde voeding is (helaas) duurder dan ongezonde. Maar ongezond eten zet aan tot overmatig eten. Daardoor ben je uiteindelijk toch goedkoper uit bij De Raat dan bij de supermarkt. En zeker gezonder!

Zingeving
Als je dingen doet die je leuk vindt en die je energie geven, blijven lijf en geest gezond. Weerstand tegen dagelijks voorkomende zaken maakt ongelukkig en ziek. Enkele energiegevers: liefde van en naar je naasten. Nuttig en leuk werk. Helpen van anderen (vrijwilligerswerk). Lichamelijke activiteiten (al of niet in teamverband en liefst in de buitenlucht). En zoek je hulp op het gebied van zingeving, dan kan je die gratis krijgen bij (de praktijkondersteuner GGZ van) de huisarts, maatschappelijk werk of gemeente (vrijwilligerspunt, buurtsportcoach en binnenkort wellicht een welzijnsmakelaar).

Je gezondheid is je heel veel waard! Fantastisch toch, dat het niets hoeft te kosten om die te bevorderen!

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 3 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 4 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 5 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 5 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 6 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 23 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
Digitale krant