Logo uitgeester.nl
Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk (Foto: Aangeleverde foto)
Dirk Jan van Wijk

Over winteren, door huisarts Dirk Jan van Wijk

  Column

De donkere, koude en gure dagen komen eraan! Voor veel mensen zijn herfst en winter een moeilijke periode van somberheid, eenzaamheid en luchtweginfecties. Daarom lijkt het mij een goed idee om een aantal tips, die speciaal van toepassing zijn op deze tijd van het jaar, nog eens te herhalen.

Hoesten

Talloze virussen zullen dit najaar en winter onze luchtwegen weer gaan irriteren, in de hoop dat wij gaan hoesten en zo die virussen weer verspreiden. Als trouwe lezer van mijn stukjes weet je echter al dat hoesten alleen nuttig is bij verslikking en dus onderdruk je steeds je hoestprikkel. Zo voorkom je verdere irritatie van de luchtwegen en daardoor dat je steeds meer gaat hoesten.

En lukt het een keertje niet om een hoest te onderdrukken, dan hoest je natuurlijk in je elleboog, zodat het virus zich niet via je handen kan verspreiden!

Vitamine D

Vermindering van weerstand in de winter komt omdat we minder goed in ons vel zitten. En dat komt voor een deel omdat ons vel te weinig zonlicht krijgt. Het is daarom goed om ook in de winter veel buiten te zijn. Ook als de zon niet schijnt!

En daarnaast is het belangrijk om het hele jaar (en zeker in de winter) elke dag een tabletje vitamine D van 800 IE te slikken.  Denk hierom en je zult zien dat je deze winter veel gezonder doorkomt!

Huid

Omdat je minder goed in je vel zit, kun je deze beter niet treiteren met zeep en cosmetica. Vooral als het koud en droog weer is krijg je gemakkelijk eczeem. Sla eens een wasbeurt over en smeer je huid in met vet dat je ook zou kunnen eten. Kokosolie kan bijvoorbeeld, maar probeer op je handen gerust ook eens een beetje honing of roomboter!

Bewegen

Als je in de donkere maanden last krijgt van een sombere stemming, bedenk dan dat de allerbeste manier om je hersenen fit en je stemming goed te houden, is: Dagelijks een flink stuk te bewegen. Liefst buiten, weer of geen weer!

Vooral mensen die slecht ter been zijn, doen er goed aan om elke dag iets te doen te hebben. Want bewezen is dat mensen die elke dag een doel of activiteit hebben veel langer vitaal blijven. Op donderdag kan een doel zijn om mee te wandelen (ook in de rolstoel) met de groep 'uitgeweest', die om 11 uur vertrekt vanuit Geesterheem.

Contact

Een tweede belangrijke factor voor vitaliteit is sociaal contact. Zoek elkaar op en heb het gezellig! Voor senioren is de winter een prima periode om de kleinkinderen om de beurt op visite te vragen en voor de kleinkinderen een prima periode om opa of oma een keer op te zoeken!

Conditie

Hoe beter je in je lijf zit, hoe beter in je hoofd. En hoe beter in je hoofd, hoe beter in je lijf! Zorg dus goed voor jezelf! Eet gezond (De Raat op de Beatrixlaan is de hele winter open)! En beweeg! Dan krijgen de virussen en depressies je niet te pakken!

Meer berichten