Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Huisarts Dirk Jan van Wijk: over lopen

Column Dirk Jan van Wijk

Dit wordt een stukje over teleurstellingen en hoe je daar mee om kunt gaan. De aanleiding is iets dat mijzelf overkwam. Het zou een metafoor (een illustrerend verhaal) kunnen zijn voor elke situatie waarin het even tegen zit.

De afgelopen week zou het project 'Uitgeweest' starten, midden in de nationale sportweek, die voor het eerst in Uitgeest plaatsvond. Onze nieuwe Buurtsportcoach Chantal Thomas had in die week diverse activiteiten georganiseerd, waardoor met een heleboel sporten kennisgemaakt kon worden. Helaas waren door het slechte weer veel van die activiteiten letterlijk in het water gevallen of in de wind opgegaan.

Uitgeweest

Voor alle oudere Uitgeesters die niet meer aan sporten toekomen en zelfs bijna niet meer lopen, startten we 'Uitgeweest'. Het project houdt in dat we elke week een half uur gaan lopen met mensen die slecht ter been zijn of rolstoel gebonden. Maar ook anderen zijn van harte uitgenodigd om mee te wandelen of te helpen de rolstoelen te duwen. Na de wandeling krijgt iedereen een kop koffie in Geesterheem. Het project beoogt dus een gezondere leefwijze en sociale contacten te stimuleren en zo bij te dragen aan de vitaliteit van ouderen. Ik vind dit een prachtig doel. Het was goed voorbereid met o.a. persoonlijke uitnodigingen voor de inwoners en omwonenden van Geesterheem. Ik fantaseerde over een opkomst van tientallen ouderen met hun wandelstok, rollator of rolstoel. Over verkeersproblemen door deze traag voortgaande wandelgroep en een uitgelaten gezelligheid daarna.

Teleurstelling?

Maar de regen viel met bakken naar beneden en slechts een handvol krasse oudjes was gekomen! Was ik teleurgesteld? Eerlijk gezegd wel heel even. En dat mag ook best. Maar liefst héél even. Want ook met een paar mensen kan het heel gezellig zijn. En deze situatie gaf ons een goede kans om te ervaren of een alternatief programma geboden zou kunnen worden als het wandelen niet door zou gaan. En zo gebeurde het ook: We deden een half uur gymnastiek met de fysiotherapeuten Annemiek en Nikki en het was heel erg gezellig, ook na afloop bij de koffie.

Nieuwe mogelijkheid

Met dit verhaal wil ik in elk geval twee eerste hulpmaatregelen bij teleurstellingen uitleggen. Ten eerste is het goed om te bedenken dat teleurstellingen een gevolg zijn van een verwachting. Zonder verwachting geen teleurstelling. Nu wil ik niet beweren dat je geen verwachtingen mag hebben. En zéker wil ik niet beweren dat je rekening moet houden met een mislukking, zodat het altijd meevalt. Nee, ik wil zeggen dat het goed is te beseffen dat een teleurstelling door een verwachting komt en dus alleen bestaat in het hoofd van de persoon die de verwachting heeft.

Alle columns van Dirk Jan van Wijk staan online via onze website: https://www.uitgeester.nl/pagina/columns

Afbeelding
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 44 minuten geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 14 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 19 uur geleden
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 19 uur geleden
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 23 uur geleden
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00 3
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Te zien is de personenauto, via de provincialeweg op het naastgelegen fietspad beland.
Ernstig ongeluk op N203 bij Uitgeest 26 mrt, 11:08
Paaseieren zoeken was een groot succes bij FC Uitgeest!
Paaseieren zoeken bij FC Uitgeest 25 mrt, 16:00
Digitale krant