Huisarts Dirk Jan van Wijk.
Huisarts Dirk Jan van Wijk. Foto: Vincent Bloothoofd

Over vragen

Algemeen Column

Naast onze eigen gezondheid, vinden we (hopelijk) ook de gezondheid van onze kinderen heel belangrijk. Terecht. Maar is ons handelen dan wel altijd in lijn hiermee? Ik vraag me bijvoorbeeld het volgende wel eens af:

Verslaafd
Verslavingen (roken, drugs of alcohol) kunnen alleen ontstaan wanneer je al voor je 23e jaar met de stof in aanraking komt. Het ligt voor de hand dat dit ook geldt voor onze volksverslaving aan suiker. Wat is dan toch de reden dat we onze kinderen al zo vroeg in hun leven laten wennen aan zoetigheid, ‘fastfood’ en industrieel voer?
Fabrikanten weten dat suiker verslavend is en alweer snel trek veroorzaakt en stoppen het dus in al hun producten. Als er ‘zonder toegevoegde suikers’ of ‘duurzaam’ op een verpakking staat, is dat zeker een vorm van ‘greenwashing’, een vorm van onterecht ‘gezond praten’ van het product.
Als we het beste voor hebben met onze kinderen, waarom geven we ze dan verpakte producten mee naar school of stoppen we frisdrank, (ontbijt)koek en witbrood met zoet beleg in hun broodtrommel?
Vuistregel: geef ze ten minste 1 liter water per dag te drinken en laat ze eten wat de natuur ons schenkt. Vul de lunchbox liever met wortel of komkommer en volkoren boterhammen met bijvoorbeeld kaas.

Aandacht
Daarnaast is het ook heel belangrijk om kinderen aandacht en waardering voor de maaltijd bij te brengen.
Waarom eten we dan tijdens werk of televisiekijken? Laat er tijdens de maaltijd een half uur rust en aandacht voor het eten en voor elkaar zijn.

Bewegen
Dat bewegen (liefst buiten) in plaats van zitten cruciaal is voor ons lichamelijk en geestelijk welbevinden en en dat het ons leervermogen vergroot, mag inmiddels genoegzaam bekend zijn. En doe dit liefst samen met anderen voor het o zo belangrijke sociale gevoel. Waarom brengen we onze kinderen dan toch met de auto naar school of geven we ze een elektrische fiets? Waarom laten we ze ‘gamen’ in plaats van buiten spelen? Waarom houden we ze zoet met tv of tablet? Wanneer een kind zich vervelend gedraagt is het wellicht goed om te beseffen dat het eigenlijk meer aandacht van je wil.

Leren
Hoe mooi zou het zijn als er op school andere keuzes gemaakt mogen worden en er een vak gezondheid zou komen? Jong geleerd is oud gedaan, toch? Ideetje voor de partijprogramma’s van 22 november? Gezondheidswinst op bevolkingsniveau levert enorme besparingen op! Of overvraag ik nu?

Door Dirk Jan van Wijk
(d.j.vanwijk@zorgring.nl)

Afbeelding
Huisartspraktijk Van Wijk wordt 'Huisartsenpraktijk Oomen & Claassen' 12 uur geleden 2
Afbeelding
Tweede participatieronde energie opwekken langs snelweg 16 uur geleden
Afbeelding
Is uw sloot al schoon? 18 uur geleden
Afbeelding
Vacature Secretaris FC Uitgeest 23 sep., 16:27
Afbeelding
Raadsvergadering - 28 september 23 sep., 16:00
Afbeelding
Zwembad Hoornse Vaart start nieuw discoseizoen met thema 'Onderwaterwereld' 23 sep., 09:00
Afbeelding
Werkzaamheden op begraafplaats Uitgeest 22 sep., 16:00
Afbeelding
Save the date: nazomerborrel gemeente op 29 september 22 sep., 12:00
Afbeelding
Duurzame Ondernemersbijeenkomst 22 sep., 10:00
Afbeelding
Tien verenigingen vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie 21 sep., 19:00
Afbeelding
Basisscholen in Uitgeest zetten in op actief leren en spelen 21 sep., 16:00
Afbeelding
Open Podium begint weer bij De Zwaan Cultureel 21 sep., 15:20
Digitale krant