Afbeelding
Foto: aangeleverd

Welke basisschool doet mee aan ‘Week van de Schooltuin’

Algemeen

Samen zaaien, samen groeien is het motto van de Week van de Schooltuin.
Leerlingen, leerkrachten, moestuincoaches en andere schooltuinondersteuners zullen tijdens deze week een recordaantal zaadjes gaan zaaien. Daarnaast zijn er vele andere activiteiten in het hele land en ook lessen voor scholen die zelf niet over een tuin beschikken. Ook zal voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinieren.

Eén op de vijf heeft schooltuin
Helaas heeft op dit moment nog slechts één op de vijf scholen in Nederland een schooltuin, zo blijkt uit onderzoek van DUO (2021). Het merendeel van de leerkrachten zou wel willen schooltuinieren, maar heeft hiervoor dus geen mogelijkheden. ‘Zonde, want in de schooltuin komen kinderen echt tot bloei. Ze zijn buiten, het moestuinieren werkt ontspannend en kinderen leren hoe ze zelf moeten zaaien, verzorgen en oogsten. Ze raken hierdoor meer betrokken bij de natuur en leren over gezonde voeding,’ legt projectleider Arjan Klopstra uit.

Zelf kunnen moestuinieren steeds belangrijker

Weten hoe je moet zaaien en hoe iets groeit. In deze tijd blijkt ineens weer hoe belangrijk en fijn het is om in staat te zijn zelf je groenten te kunnen kweken. De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten vinden dat zelf zaaien, verzorgen en oogsten basisvaardigheden zouden moeten zijn en roepen daarom alle scholen in Nederland op deel te nemen aan de Week van de Schooltuin, die plaatsvindt van 22 tot en met 26 mei.

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten streven ernaar dat ieder kind in de basisschoolleeftijd kan meedoen met schooltuinieren. 

Inmiddels hebben zich ruim 350 scholen voor de Week van de Schooltuin aangemeld. Scholen, die zich nog willen aanmelden kunnen dit doen via deze link.

Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten
De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie is een initiatief van Adviesbureau Beleef & weet, Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties), IVN Natuureducatie, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed).

Afbeelding
5 Adembenemende fietsroutes voor elektrische fietsen 58 minuten geleden
Afbeelding
Bibliotheek IJmond Noord zet lezers in het zonnetje met campagne Zomerlezen 3 uur geleden
Afbeelding
Slootjesdag Bakkum 11 juni 2023 5 uur geleden 2
Afbeelding
Auto te water langs Lagendijk 5 jun., 10:40
Afbeelding
Bezoek met de Bosw8ter de kasteeltuinen van Park Assumburg 5 jun., 09:00
Afbeelding
Miniconcert bij Geesterheem 4 jun., 16:40 2
Afbeelding
Jarige speeltuinvereniging Kindervreugd blij met nieuw speeltoestel 3 jun., 15:00
Afbeelding
Open ateliers bij de Kunstgenieloods 3 jun., 14:00
Afbeelding
FC Uitgeest G1 treedt aan in heuse bekerfinale 3 jun., 13:00
Afbeelding
Regionale Veteranendag Uitgeest 3 jun., 12:00
Afbeelding
De Opkikker Challenge: durf jij de uitdaging aan? 3 jun., 10:00
Afbeelding
Collecte Nationaal MS Fonds van 26 juni t/m 1 juli 2023 2 jun., 10:00
Digitale krant