Wow, een rondleiding in een echte politieauto!
Wow, een rondleiding in een echte politieauto! Foto: Anita Webbe

Jeugdagenten Manja en Rona ‘staan hun mannetje’

Algemeen

UITGEEST - Sinds een kleine maand hebben onze wijkagenten Dennie Bronneberg en Edwin Verweij ‘versterking’ in Uitgeest gekregen in de vorm van twee vrouwelijke collega’s: Manja en Rona.

Jeugd
Na een politieopleiding van drie jaar zijn Manja (27) en Rona (28) respectievelijk al zeven en zes jaar werkzaam bij de politie en sinds drie en vier jaar bij Basisteam IJmond. Aanvullend volgde Manja aanvullend ook de jeugdopleiding.
Als volwaardige politieagenten bij de Noodhulp is het mogelijk om neventaken uit te voeren. “Als parttime jeugdagenten hebben wij naast de Noodhulp sinds kort Uitgeest als werkgebied gekozen. Wij richten ons dus voornamelijk op jongeren,” vertelt Rona.
“Of we de wijkagenten ook versterken? Qua jeugdgerelateerde zaken, wat een klein onderdeel is van het brede takenpakket van de wijkagent, sluiten we op elkaar aan waar het kan.
Manja vult aan: “Als jeugdagent monitoren wij alle meldingen die te maken hebben met de jeugd en leggen, meestal preventief, contact met jongeren. We gaan op huisbezoek en voeren gesprekken met jongeren en/of ouders. Ook geven we presentaties op de basisscholen in Uitgeest. Informatieve voorlichting over wat wij als politieagenten zoal doen of over wat we voor hen kunnen betekenen.”

Meisjesdroom
Voor Manja en Rona is werken bij de politie een meisjesdroom die is uitgekomen. “Maar we zijn in gedrag geen meisjesmeiden,” zegt Rona resoluut. In hun jeugdjaren klommen de dames naar eigen zeggen het liefst in bomen en bouwden hutten. “Al worden we wel eens onderschat als politieagentes, we staan ons mannetje wel en beschouwen onszelf als ‘one of the guys’. Nee, we laten ons de kaas echt niet van het brood eten!”

Verschil maken
Mede door de inzetbaarheid voor noodhulp zijn de dames altijd volledig bewapend met een portofoon, een wapenstok, pepperspray, handboeien, stroomstootwapen en een vuurwapen (met extra patronen).
Beide jeugdagenten hebben ook al heftige zaken meegemaakt, “maar gelukkig kunnen we hier samen en binnen het team goed over praten. Als je hier niet mee om kunt gaan en het geen plekje kunt geven, dan ben je niet geschikt voor de politie,” klinkt het unaniem. “Maar als we na een werkdag net dat verschil hebben kunnen maken, zoals onlangs een geslaagde reanimatie of een boze burger gesust, dan denken we: dat hebben we toch maar even geflikt! En als het uniform uit gaat, zijn we gewoon weer Manja en Rona.”

Wat je geeft krijg je terug
“Tot nu toe bevalt Uitgeest goed,” aldus de jeugdagenten. “We zijn heel hartelijk en enthousiast ontvangen. Hierdoor krijgen we nog meer energie om zaken op te pakken. In het Zienhouse merken we nu al dat de jongeren ons beter leren kennen en andersom. Dit zijn al mooie resultaten voor de verbinding. Ons motto is dan ook: ‘Wat je geeft krijg je terug’.”
Behalve in het Zienhouse kun je Rona en Manja ook zomaar tegenkomen bij horecagelegenheden en de basisscholen (sowieso tijdens de jaarlijkse fietsenkeuring). Ook tijdens komende evenementen als bijvoorbeeld het ICGT en de kermis(loop) zullen de spontane agentes hun ronde doen.
“Het is belangrijk dat iedereen voelt dat we benaderbaar zijn en dat iedereen, vooral de jeugd, ons in goede en in slechte tijden weet te vinden,” aldus de agenten. “Voor de politie hoef je niet bang te zijn!”

Tekst: Anita Webbe

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.kadertje>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

De jeugdagenten Manja en Rona zijn te volgen via Instagram: Jeugdagenten_Uitgeest
Via dm kun je hen een berichtje sturen.
Voor spoed belt u nog altijd 112 en voor overige meldingen 0900-8844.

De voormalige tandartspraktijk aan de Benesserlaan wordt onderdeel van een aantal woningen.
Vastgesteld bestemmingsplan Benesserlaan 266 18 uur geleden 3
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 20 uur geleden
Afbeelding
Heemskerkerduin Korenroute zondag 14 april 11 apr, 15:00
John NotLennon.
John NotLennon treedt op bij De Zwaan Cultureel 11 apr, 12:00
Wethouder René Oud slaat samen met sterke hulpjes de symbolische eerste paal.
Symbolische eerste paal voor nieuwe sportzaal 11 apr, 11:00
Museumgemaal in Akersloot.
Fietstocht door 'Akersloot aan Zee' 11 apr, 09:00
Krijgen we dit jaar meer last van wespen?
Komend lenteweer bepaalt mate van wespenoverlast 10 apr, 16:00
De aanrijding zorgde voor veel verkeershinder.
Ongeluk onderaan afrit Heemskerk; veel verkeershinder 10 apr, 15:15
Diverse warmtepompen.
Gratis eendaagse training over warmtepompen voor ondernemers 10 apr, 12:00
Ellyne Wieringa.
Ode aan Pablo Casals bij De Zwaan Cultureel 10 apr, 09:00
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 9 apr, 16:00
Masha Bijlsma.
Masha Bijlsma Sextet in Jazzclub Laurentz 9 apr, 12:00
Digitale krant